Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Εξπρές οι επιστροφές φόρων


Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε εντολή στις εφορίες να «ξεπαγώσουν» τις επιστροφές φόρων που αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ, αφού πρώτα προχωρήσουν αυτεπάγγελτα στον συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο.

Επισπεύδοντας τις διαδικασίες, εκτιμάται πως θα δοθεί ανάσα ρευστότητας στην αγορά καθώς οι επιστροφές αφορούν σε πάνω από 330.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Πιο αναλυτικά, με την εγκύκλιο, ποσά φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) έως 300.000 ευρώ που έχουν εκκαθαριστεί και έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ (Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης) επιστρέφονται εντός 10 ημερών, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η επιστροφή πραγματοποιείται εντός δύο μηνών. Ετσι, εντός των προσεχών ημερών περίπου 255.000 φυσικά πρόσωπα θα εισπράξουν επιστροφές φόρων εισοδήματος συνολικού ποσού 94,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 78.000 επιχειρήσεις θα πάρουν πίσω φόρους εισοδήματος ύψους 1,33 δισ. ευρώ εντός των επόμενων τριών μηνών. Επιπλέον, το αργότερο σε 3-4 μήνες αναμένεται να έχουν καταβληθεί επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε 11.700 επιχειρήσεις.
Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, η εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών γίνεται κατά σειρά απόλυτης χρονικής προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ, με όσα έχουν εκκαθαριστεί παλαιότερα να προηγούνται.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, οι επιστροφές φόρων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
1) Επιστροφές για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ. Στην κατηγορία αυτή θα περιλαμβάνονται ποσά που αφορούν δηλώσεις ή αιτήσεις επιστροφής, κατά περίπτωση, για τις οποίες έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ και έχει εκκαθαριστεί η απαίτηση.
Για τις συγκεκριμένες επιστροφές θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:
  • Εφόσον ο δικαιούχος της επιστροφής έχει οφειλές προς το Δημόσιο, το ΑΦΕΚ εξοφλείται συμψηφιστικά αυτεπαγγέλτως από τη ΔΟΥ.
  • Αν ο δικαιούχος δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή υπολείπεται ποσό προς επιστροφή μετά τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών του, τότε:
α) Προκειμένου για ΑΦΕΚ επιστροφής κάτω των 300.000 ευρώ, αποστέλλεται σε αυτόν εντός 10 ημερών από την εκκαθάριση του ΑΦΕΚ σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να προσέλθει στην Εφορία για την είσπραξη του ποσού προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά πληρωμής.
Αμεσα από τη ΔΟΥ
Τα ποσά θα επιστρέφονται άμεσα από τη ΔΟΥ μετά την προσκόμιση των δικαιολογητικών. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει γνωστοποιήσει στη ΔΟΥ τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, τότε το ποσό θα πιστώνεται στον λογαριασμό του, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία προσκόμισης των εν λόγω δικαιολογητικών.
β) Προκειμένου για ΑΦΕΚ επιστροφής άνω των 300.000 ευρώ, για την πληρωμή των οποίων απαιτείται έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών (ή το εκάστοτε εξουσιοδοτούμενο από αυτόν όργανο), η αποπληρωμή στους δικαιούχους των προς επιστροφή ποσών πραγματοποιείται εντός το πολύ 2 μηνών από την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ.
2) Για επιστροφές για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί εκκαθάριση των σχετικών αιτήσεων, δεν έχει εκδοθεί ΑΦΕΚ ή αυτό που έχει εκδοθεί δεν έχει εκκαθαριστεί από την αρμόδια ΔΟΥ θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία.
Κώστας Τσαχάκης
Ethnos.gr