Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σόιμπλε: Δύσκολο να υπάρξει λύση χωρίς «κούρεμα»


Σόιμπλε: Δύσκολο να υπάρξει λύση χωρίς «κούρεμα»

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ BΤη θέση ότι χωρίς «κούρεμα» είναι δύσκολο να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της Κύπρου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίσης γερμανός υπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα Σαββατοκύριακο» δήλωσε ότι η Κύπρος χωρίς το πακέτο θα χάσει περισσότερα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς «κούρεμα».

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ερωτηθείς για το αν ελπίζει ακόμη σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της νησιωτικής χώρας, ο Σόιμπλε απάντησε θετικά.
«Ναι, ελπίζω ότι οι αρμόδιοι θα αντιληφθούν πως είναι κυρίως προς το συμφέρον της Κύπρου να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανσιμού Σταθερότητας(ESM) με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Κύπρος είναι σε δύσκολη θέση. Όλοι στην ευρωζώνη είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας. Αλλά πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του όπως στην περίπτωση της Ελλάδας».
«Κάθε πρόγραμμα βοήθειας έχει νόημα μόνο όταν καταπολεμά τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση. Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ' αυτού πρέπει να βρεθεί μία λύση (...)», συνέχισε ο γερμανός υπουργός.
Οσον αφορά εναλλακτικά μέτρα από την κυπριακή κυβέρνηση, ο Σόιμπλε τόνισε ότι «θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν τα μέτρα είναι τέτοια που να δίνουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος-δηλαδή να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και να βάζει την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά».
«Μόνο ο καλλωπισμός δεν φτάνει»
Σκεπτικισμό εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την ποιότητα του σχεδίου Β', που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.
Στη συνάντηση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, χθες το απόγευμα, ο Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι έχει «βαθιές αμφιβολίες» και ότι «ένας καλλωπισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός».
«Η Κύπρος θα πρέπει να «κινηθεί και να κάνει εξοικονόμηση στα σοβαρά», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τη Bild.