Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Φρένο στη δράση της μαφίας του χαλκού


Φρένο στην κλοπή χαλκού από οργανωμένες συμμορίες που δρουν στη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία αποφάσισε να βάλει η διοίκηση της περιφέρειας. Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η απογύμνωση καλωδίων, μήκους 25 μέτρων, από την περιφερειακή οδό, με αποτέλεσμα ο δρόμος να βυθίζεται διαρκώς στο σκοτάδι.

 Της Φανής Σοβιτσλή

Στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας αποφασίστηκε να ληφθούν αυστηρά μέτρα. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το πρωί τα συνεργεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποκαθιστούν το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στην περιφερειακή οδό και το ίδιο βράδυ οργανωμένες συμμορίες κλέβουν ανενόχλητες τα καλώδια χαλκού και βυθίζουν τον περιφερειακό στο σκοτάδι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας. Γι’ αυτό ζήτησε από την αστυνομία, που έχει και την ευθύνη, όπως είπε, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην περιφερειακή, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και οδηγών και να σταματήσει η απώλεια πόρων που διατίθενται για τη συντήρηση του οδικού δικτύου εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς οργανωμένων συμμοριών.
Ειδικότερα ο περιφερειάρχης ζήτησε από την αστυνομία να διαθέσει οχήματα, περιπολικά και συμβατικά αυτοκίνητα, τα οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, θα ελέγχουν την περιφερειακή. Παράλληλα έδωσε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου η αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του περιφερειακού.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, θα αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του δικτύου DESENET, το οποίο, παρότι είναι εγκατεστημένο, δεν λειτουργεί από το 2006, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι δυνατότητες που παρέχει, όπως η άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση για τα σημεία στα οποία καταγράφονται διακοπές ηλεκτροδότησης.