Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ


Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αγρότες από την παραδοχή κυβερνητικών παραγόντων ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, αλλά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει ακόμη σαφείς απαντήσεις.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις τους ασκούν πίεση στην κυβέρνηση, γεγονός που συμπεραίνουν από τις συνεχείς συσκέψεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο Μαξίμου. Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ενημερώθηκαν πλήρως για τα προβλήματά τους και περιμένουν να δώσουν λύση το συντομότερο. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με ενίσχυση των υφιστάμενων μπλόκων και τη δημιουργία νέων σε κεντρικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της χώρας. Ταυτόχρονα, αναζητούν στήριξη από άλλους παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν προτίθενται να έρθουν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Το πρώτο βήμα στον δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα κάνουν οι τρεις ομοσπονδίες (Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων) και οι επιτροπές αγώνα που συμμετέχουν στην κινητοποίηση του μπλόκου της Νίκαιας για δεύτερη εβδομάδα. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν εξασφαλίσει τη συμπαράσταση από 62 φορείς -τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπόρων, επαγγελματιών, εργαζομένων και συλλόγων- και προχωρούν αύριο σε πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Την Τετάρτη, στις 9 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την ομοσπονδία συλλόγων παραγωγών αγροτικών προϊόντων πωλητών λαϊκών αγορών, με βασικό αίτημα τη μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Οι συγκεντρωμένοι θα στήσουν πάγκους και θα μοιράσουν οπωρολαχανικά.

Μπλόκα και στη Θεσσαλονίκη
Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μέχρι πρότινος τηρούσαν στάση αναμονής. Οι αγρότες παρέταξαν 40 τρακτέρ στον κόμβο της Χαλκηδόνας, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, και 15 τρακτέρ στην πλατεία της Χαλάστρας, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των άλλων οχημάτων. Στο πλευρό τους βρίσκονται αγρότες από τα Γιαννιτσά. “Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε προβλήματα. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις που θα έχουμε σε τοπικό επίπεδο με την περιφέρεια”, ανέφερε στη “Μ” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχίτας.
Στην Κουλούρα Ημαθίας, στο μπλόκο των αγροτών της Ημαθίας δίπλα από την Εγνατία οδό, βρέθηκαν χθες οδηγοί ταξί και αστικών λεωφορείων προκειμένου να τους συμπαρασταθούν. Στην Πιερία οι αγρότες θα συμμετάσχουν σήμερα στις 11 το πρωί σε συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων έξω από την εφορία Κατερίνης.
Στις Σέρρες, νέα μπλόκα δημιουργήθηκαν χθες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών στο ύψος του Λευκώνα και στον δρόμο προς Προμαχώνα στο ύψος του Σιδηροκάστρου. Τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα και στον κόμβο Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό. Αγρότες από την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη παραμένουν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης, στην περιοχή του Νέστου, και σε τρία σημεία στην εθνική οδό Δράμας - Καβάλας, χωρίς να κλείνουν τους δρόμους. Οι αγρότες του Έβρου θα στήσουν μπλόκα σήμερα σε Ορεστιάδα και Φέρες.

Ποινές για το 2008
Oκτάμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή για παρακώλυση συγκοινωνιών επέβαλε το δικαστήριο σε τέσσερις γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές για τις κινητοποιήσεις του 2008 στη Γυρτώνη. Οι αγροτοσυνδικαλιστές υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι την περίοδο για την οποία κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών δεν είχε κλείσει κανένας δρόμος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Δεσμεύτηκε για τη μείωση του κόστους παραγωγής
Πρώτη προτεραιότητα για μια κυβέρνηση που θα θελήσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο θα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών, τόνισε χθες το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση στο “μπλόκο” του Ορχομενού της Βοιωτίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν το κόστος παραγωγής να είναι μεγαλύτερο από το όποιο κέρδος μπορεί να έχει ο παραγωγός από την πώληση των προϊόντων του και δεσμεύτηκε πως μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε μειώσεις των τιμών για το αγροτικό πετρέλαιο και τη ΔΕΗ. Από την πρακτική των αποκλεισμών των δρόμων κράτησε αποστάσεις και κάλεσε τους αγρότες να “μην πέσουν στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού”, αλλά να κάνουν τον αγώνα τους αγώνα όλης της ελληνικής κοινωνίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πριν από έξι μήνες έλεγε άλλα για να πάρει ψήφους, ενώ τώρα ξέχασε “λόγια και δεσμεύσεις και οι σωτήρες του τόπου κρύβονται πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ”. Σε ό,τι αφορά το παρελθόν είπε πως οι κυβερνήσεις ακολούθησαν μια αδιέξοδη πολιτική για τον αγροτικό τομέα, αλλά και πως η Αριστερά έκανε λάθος, “γιατί στην κρίσιμη στιγμή δεν έπρεπε να ζητάμε όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά, έπρεπε να ζητάμε προοπτική”.