Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Υπό το φόβο αποκλεισμών σε στεριά και θάλασσα


Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις αγροτών και ναυτικών. Πιθανή παράταση της απεργίας της ΠΝΟ -πέρα από την Τετάρτη- και τυχόν αποκλεισμοί οδικών αρτηριών από τους αγρότες θα επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στις εμπορικές δραστηριότητες, στη διακίνηση των τροφίμων και στις εξαγωγές.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη

fkoutsamparis@makthes.gr

Οι αγρότες μέχρι στιγμής δεν επιθυμούν να έρθουν σε σύγκρουση με τις άλλες κοινωνικές τάξεις και δεν προτίθενται να κλείσουν τους δρόμους, παρά μόνο προχωρούν σε συμβολικές ολιγόωρες κινήσεις.
Όσον αφορά τους ναυτικούς, παρά την απόφαση της ΠΝΟ να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για τρίτο 48ωρο, από τις 6 το πρωί σήμερα μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης, αλλά και την άρνηση των απεργών να προσέλθουν στο διάλογο με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει το μέτρο της επιστράτευσης. Το Μαξίμου έχει δεχτεί πολλές εισηγήσεις για επίταξη των ναυτικών, αλλά, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μοσουρούλης, «όσο διαρκεί ο εποικοδομητικός διάλογος, θέμα επιστράτευσης δεν τίθεται». «Είχα αλλεπάλληλες συναντήσεις και με τις δύο πλευρές, με τις οποίες βρίσκομαι σε συνεχή διάλογο. Αν δεν οχυρώνεται η κάθε πλευρά πίσω από τη δική της ρητορική, η λύση θα βρεθεί. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική, ώστε να έχει αποτέλεσμα και αυτή μας η προσπάθεια. Η περίοδος που βιώνουμε είναι κρίσιμη για όλους και πάντως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φωνές αγωνίας των νησιωτών μας», δήλωσε ο υπουργός.
Οι ναυτικοί ωστόσο διατίθενται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το πολυνομοσχέδιο που τους αφορά. Στα αιτήματα της ΠΝΟ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων και η εφαρμογή τους, η άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας, η αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις των απομάχων, κυρίως των επικουρικών, και η άρση της άδικης φορολόγησης των ελλήνων ναυτεργατών.

Ολιγόωροι αποκλεισμοί
Οι αγρότες από την άλλη έριξαν το Σαββατοκύριακο προειδοποιητικές βολές, κλείνοντας για λίγη ώρα κεντρικές αρτηρίες και κάνοντας καταλήψεις σε σταθμούς διοδίων. Η αρχή της νέας μορφής κινητοποιήσεων έγινε το Σάββατο το απόγευμα από μερικές δεκάδες αγρότες που βρέθηκαν στα διόδια Μοσχοχωρίου στη Λάρισα και ανέβασαν τις μπάρες για ένα δεκάλεπτο, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, και μόλις εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ στο σημείο, οι αγρότες αποχώρησαν. Νωρίτερα το Σάββατο οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι να λάβουν θετικές απαντήσεις στα αιτήματά τους. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν παρατεταγμένα από την προηγούμενη Δευτέρα περισσότερα από 1.000 τρακτέρ στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Αθήνας, λίγο πριν από τον κόμβο της Νίκαιας.
Χθες οι αγρότες των Σερρών με συναδέλφους τους από την περιοχή Ορφανού Καβάλας έκλεισαν για μία ώρα το μεσημέρι την Εγνατία οδό, στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων. Οι συγκεντρωμένοι κατέλαβαν πεζή το οδόστρωμα, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν στις άκρες του δρόμου. Η κυκλοφορία γινόταν από παρακαμπτήριο, μέσω της Ασπροβάλτας. Σε συμβολική κατάληψη της Εγνατίας οδού για μία ώρα προχώρησαν και οι αγρότες της Χρυσούπολης στο δήμο Νέστου Καβάλας, ενώ οι παραγωγοί της Δράμας έκλεισαν τον άξονα Δράμα-Μαυρολεύκη, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα αγροτικά μηχανήματα. Παρόντες ήταν τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων της Καβάλας και της Ξάνθης. Η κυκλοφορία γινόταν από παρακαμπτήριες.
Οι αγρότες της Λαμίας προχώρησαν σε κατάληψη των διοδίων της Αγίας Τριάδας στο 198ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Μετακινήθηκαν εκεί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, άνοιξαν τις μπάρες και μοίρασαν ρύζι και ενημερωτικά φυλλάδια. Αγρότες του Δομοκού έκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο από Λαμία προς Τρίκαλα και Καρδίτσα και στην Τιθορέα απέκλεισαν την παλαιά εθνική οδό προς Λιβαδειά.
Σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες των Σερρών θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα παρατάξουν τους ελκυστήρες τους στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, επί της εθνικής Σερρών-Θεσσαλονίκης, και στον κόμβο Σιδηροκάστρου στη Σερρών-Προμαχώνα, χωρίς να κλείσουν τους δρόμους. Στον κόμβο της Κουλούρας παραμένουν οι αγρότες της Ημαθίας, με συναδέλφους τους από την Πέλλα και την Πιερία, ενώ ενισχύονται τα μπλόκα σε Έβρο, Ήπειρο και Πελοπόννησο.

ΣΥΡΙΖΑ: Με τους αγρότες και στη Βουλή και στα μπλόκα

Επίσκεψη στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο του Ορχομενού έκανε χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από τον Βαγγέλη Αποστόλου, συντονιστή του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο., τον Γιάννη Σταθά, βουλευτή Βοιωτίας, και άλλα στελέχη του κόμματος, και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα και τα αιτήματα της κινητοποίησής τους. «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών, γιατί θεωρούμε τα αιτήματά τους όχι μόνο δίκαια αλλά και αναγκαία για την επιβίωση του αγροτικού χώρου. Πολύ περισσότερο που η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων έχει σχέση με τη μείωση του κόστους παραγωγής, που θα διασφαλίσει όχι μόνο τη δική τους επιβίωση αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «θα είναι μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες και στη Βουλή και στα μπλόκα».
Τα μπλόκα στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος επισήμανε: «Δίπλα από τους αγρότες βρισκόμαστε όλοι. Βρίσκονται οι εργαζόμενοι, βρίσκονται οι άνεργοι, βρίσκονται οι συνταξιούχοι, βρισκόμαστε όλοι οι Έλληνες που βλέπουμε να επελαύνει η νέα τάξη πραγμάτων και να εξαθλιώνεται η ελληνική οικογένεια. Το παραμύθι τελείωσε εδώ. Ξεκινάμε όλοι μαζί οι Έλληνες, για να πάρουμε πίσω την εθνική κυριαρχία της χώρας και την εθνική υπερηφάνεια του λαού μας».


ΠΙΕΡΙΑ: Σύσκεψη για τα διόδια

Σύσκεψη με θέμα τη μη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο και στον παράδρομο Λεπτοκαρυάς διοργανώθηκε το Σάββατο στο Αιγίνιο με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων, στελεχών τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και κατοίκων. «Η κατάληξη της σύσκεψης ήταν η παμπιερική απαίτηση για άμεσο σταμάτημα της λειτουργίας των διοδίων και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να καταργηθούν και να τροποποιηθούν οι σχετικές συμβάσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής. Σήμερα στην Κατερίνη θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα των διοδίων, ενώ χθες, για έβδομη ημέρα, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων στο σταθμό διοδίων Αιγινίου με αίτημα την κατάργηση του σταθμού.