Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ Παγκόσμια πρωτιά η ενιαία αφαίρεση όγκου από πνεύμονα και καρδιά σε 19χρονη


Νέα ζωή χάρη σε ένα χειρουργικό θαύμα απέκτησε μία 19χρονη. Το κορίτσι υπεβλήθη σε ενιαία αφαίρεση όγκου πνεύμονα και καρδιάς από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η διάμετρος του όγκου ξεπερνούσε τα 14 εκατοστά, ενώ η επέμβαση αποτελεί παγκόσμια ιατρική πρωτιά.  Η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα χειρουργών θώρακος- καρδιάς - αγγείων με επικεφαλής τον Ευάγγελο Σιβιτανίδη και τους Στάθη Αμπατζίδη, Γεώργιο Καρκάνη, Θανάση Γραμμένο (αναισθησιολόγο).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η 19χρονη είχε χειρουργηθεί πρώτη φορά σε ηλικία 13 χρόνων για οστεοσάρκωμα στο κάτω άκρο. Πριν από ενάμιση χρόνο χειρουργήθηκε σε νοσοκομείο για μετάσταση σε τμήμα του αριστερού πνεύμονα, το οποίο και αφαιρέθηκε. Ενάμιση χρόνο μετά υπήρξε τοπική υποτροπή του ίδιου σαρκώματος στον αριστερό πνεύμονα με διήθηση στον αριστερό κόλπο της καρδιάς.
Ο θωρακοκαρδιοχειρουργός Ευάγγελος Σιβιτανίδης, υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό δεν είναι ανεγχείρητο, ανέλαβε να χειρουργήσει τη 19χρονη. Η ασθενής υποβλήθηκε σε θωρακοτομή σε «πεδίο» το οποίο, λόγω της προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης είχε πρόβλημα με συμφύσεις που δυσκόλευαν την επέμβαση. Κατά τη θωρακοτομή διαχωρίστηκε ο κάτω λοβός του πνεύμονα, τον οποίο είχε προσβάλει ο διηθητικός καρκίνος, αλλά δεν αφαιρέθηκε.
Στη συνέχεια, μέσω στερνοτομής, η ασθενής συνδέθηκε με το μηχάνημα εξωσωματικής στήριξης της καρδιάς για περίπου μία ώρα. Κατόπιν αφαιρέθηκε ως ενιαίο «block» ο αριστερός κάτω λοβός του πνεύμονα που εμπεριείχε τη μάζα του σαρκώματος στον πνεύμονα μαζί με μέρος του αριστερού κόλπου της καρδιάς και του όγκου που ήταν μέσα στον αριστερό κόλπο.
Η αντικατάσταση του μεγάλου ελλείμματος στον αριστερό κόλπο έγινε με συνθετικό εμβάλωμα, καρδιοχειρουργική εργασία εξαιρετικά σύνθετη, καθώς στόχος ήταν να διατηρηθεί η γεωμετρία της καρδιάς και η φυσιολογική λειτουργία της μιτροειδούς βαλβίδας. Το χειρουργείο διήρκεσε 6,5 ώρες. Η 19χρονη παρέμεινε για δύο μέρες στην εντατική και πήρε εξιτήριο μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.
«Η καρδιά της λειτουργεί άριστα. Ανάλογοι όγκοι είναι πολύ σπάνιοι και αντιμετωπίζονται ως ανεγχείρητοι. Μοναδικό ανάλογο περιστατικό «en bloc» αφαίρεσης καταγράφεται στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία πριν από 23 χρόνια (Τόκιο-1991), που αφορούσε μικρότερο όγκο», τόνισε ο υπεύθυνος της ομάδας, θωρακοκαρδιοχειρουργός, Ευάγγελος Σιβιτανίδης.
"Μ"