"Πριν από τρεις ημέρες ήρθε στο φαρμακείο μου μία γυναίκα από τις Σέρρες. Έψαχνε ένα φάρμακο για την πίεση. Είχε ψάξει σε 16 φαρμακεία για να το βρει μέχρι να καταλήξει στο δικό μου. Δυστυχώς, ούτε κι εγώ το είχα. Ήταν σε έλλειψη. Δυστυχώς, τέτοιες ιστορίες τις ζούμε καθημερινά".
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης περιγράφει στη «Μ» τη δραματική κατάσταση που επικρατεί με τις ελλείψεις πολλών φαρμάκων, τα οποία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. Πρόκειται για φάρμακα που ενδείκνυνται για πίεση, σάκχαρο, κορτιζόνες, ινσουλίνες, για ρευματοειδή αρθρίτιδα και παυσίπονα. Κάποια απ’ αυτά δεν υπάρχουν καθόλου, ενώ κάποια άλλα με το ζόρι επαρκούν για τις επόμενες 2-3 ημέρες.
«Κάναμε μία καταγραφή των ελλείψεων σε συνεργασία με τις φαρμακαποθήκες και διαπιστώσαμε ότι στο νομό Θεσσαλονίκης λείπουν 150 φάρμακα. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και παρά τις κατά καιρούς απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών, παραμένει εδώ και πάνω από έναν χρόνο», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «καθημερινά προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς που έρχονται στα φαρμακεία μας, αναζητώντας τα φάρμακά τους. Ψάχνουμε από φαρμακείο σε φαρμακείο αλλά κι από γειτονικούς νομούς. Αν είμαστε τυχεροί και βρούμε το φάρμακο, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κάνει να έρθει δύο μέρες και στη χειρότερη δύο βδομάδες. Επίσης, οι ασθενείς, αν βρουν το φάρμακό τους, τότε προσπαθούν να αγοράσουν και δεύτερο κουτί, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και πάλι, γεγονός που επίσης οδηγεί σε ελλείψεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΦΣΘ ήδη έχουν αποσταλεί τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων(ΕΟΦ), προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος στις φαρμακοβιομηχανίες και να διαπιστωθεί τι ποσότητες φαρμάκων στέλνουν στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.
«Πάντως, έχουν μειωθεί σημαντικά οι ποσότητες των φαρμάκων που στέλνονται. Για παράδειγμα, αν μία εταιρεία έστελνε χίλια κουτιά, τώρα τα μείωσε στα 200 - 300», εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης.
ΣΤΟΠ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Στην προσπάθειά του να περιορίσει το φαινόμενο των ελλείψεων, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει προχωρήσει τέσσερις φορές, σε διάστημα τεσσάρων μηνών (από τον Οκτώβριο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2012) σε άρση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. Ήδη, ισχύει η απαγόρευση για τουλάχιστον 60 φάρμακα για διάφορες ασθένειες, τα οποία είναι μοναδικά ή κατέχουν το σημαντικότερο μερίδιο της αγοράς και παρουσιάζουν έλλειψη. Πρόκειται για έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και προκειμένου να εξασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα.
Πάντως, πριν από λίγες ημέρες ο ΕΟΦ αποφάσισε την μερική άρση της απαγόρευσης για τέσσερα φάρμακα που έλειπαν από την ελληνική αγορά. Πρόκειται για δύο φάρμακα για καρδιαγγειακά, ένα για AIDS κι ένα δερματολογικό.
Αγωγή φαρμακοποιών κατά ΕΟΠΥΥ
Σε αγωγές σε βάρος του ΕΟΠΥΥ προχωρούν οι τοπικοί σύλλογοι των φαρμακοποιών, ζητώντας πλέον τόκους υπερημερίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών του Οργανισμού.
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας μόνο για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχονται σε 235 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΕΟΠΥΥ έπρεπε τα χρήματα να έχουν εξοφληθεί έως τις 10 Ιανουαρίου.
Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), έναν μήνα μετά ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει μόνο το 53% της οφειλής κι ενώ ήδη εκκρεμούν οι οφειλές 185 εκατομμυρίων ευρώ για τον Νοέμβριο και 140 εκατομμυρίων ευρώ για τον Δεκέμβριο. Σε συνάντηση των προέδρων όλων των συλλόγων με το δ.σ. του ΠΦΣ συζητήθηκαν κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενόψει και της γενικής συνέλευσης που θα γίνει αυτό το μήνα, προκειμένου ο ΠΦΣ να καθορίσει τη στάση του.
«Δίνουμε μια καθημερινή μάχη, προκειμένου το ελληνικό φαρμακείο να παραμείνει ζωντανό. Οι φαρμακοποιοί με κάθετη πτώση τζίρου, με πολλά προβλήματα πληρωμών βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση. Βρίσκονται όμως πάντα στο πλευρό των ασφαλισμένων», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Υπ. Υγείας: Προωθεί νέες μειώσεις τιμών
Νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων προωθεί το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ο οποίος μίλησε στο Contra, θα επέλθει 10% οριζόντια μείωση για όλα τα φάρμακα που έχουν λιανική τιμή πάνω από 10 ευρώ και για τα φάρμακα που έχουν λιανική τιμή από 5 έως 10 ευρώ θα υπάρξει μία επιπρόσθετη οριζόντια μείωση 5%.
Στόχος του υπουργείου είναι να πιάσει τον στόχο της τρόικας για το 2013 και να μην ξεπεράσει η φαρμακευτική δαπάνη τα 2,4 δισ. ευρώ (το 2012 έκλεισε στα 2,88 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα, αναμένεται να εκδοθεί και νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο θα περιλαμβάνει και νέα καινοτόμα φάρμακα για τους ασθενείς, καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχει δοθεί τιμή σε καμία καινούργια πρωτοπόρα θεραπεία. Αποτέλεσμα είναι οι έλληνες ασθενείς να μην έχουν στη διάθεσή τους σκευάσματα που έχουν άλλοι ασφαλισμένοι του εξωτερικού.