Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ Συναγερμός για τη λύσσα


Κόκκινο συναγερμό για την έξαρση της λύσσας έχουν σημάνει οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας την προσοχή τους κυρίως στο δάσος του Σέιχ Σου, όπου συγκεντρώνονται δεκάδες αδέσποτα σκυλιά, τα οποία αποτελούν λεία για την αλεπού.

 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com


Μάλιστα, εκφράζουν φόβους ότι κάποια στιγμή η κατάσταση με τη λύσσα είναι πολύ πιθανό να ξεφύγει, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι απρόβλεπτες για τους πολίτες που εξορμούν στο περιαστικό δάσος.
Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαφειάδης τόνισε: «Φοβάμαι ότι από ένα σημείο και μετά θα ξεφύγει η κατάσταση με τη λύσσα. Το Σέιχ Σου γειτνιάζει με τη Θεσσαλονίκη και είναι γεμάτο με αδέσποτα σκυλιά». Τρέμει, όπως είπε, στην ιδέα ότι θα έρθει λυσσασμένη αλεπού στο Σέιχ Σου.
Στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, με τη συμμετοχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπων των κυνηγών, τονίστηκε ότι και οι κυνηγοί θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί, όπως εμβολιασμοί κυνηγόσκυλων, προκειμένου να μην επεκταθεί ο θανατηφόρος ιός και στους ανθρώπους.

«Ευπαθείς κρίκοι»
Στην παρακολούθηση και την αντιμετώπιση του ιού της λύσσας συμμετέχει  και το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπεύθυνοι του οποίου επιρρίπτουν ευθύνες στους δήμους για την αδράνειά τους στο θέμα του εμβολιασμού των αδέσποτων ζώων κατά της λύσσας. Στη χθεσινή σύσκεψη, η καθηγήτρια του ΑΠΘ και εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Στέλλα Πράππα, τόνισε  ότι «οι δήμοι έχουν να κάνουν μεγάλη δουλειά, αλλά είναι μέχρι στιγμής οι ευπαθείς κρίκοι στη διαδικασία αντιμετώπισης της λύσσας. Δεν κάνουν δυστυχώς τίποτα, κάτι που το είχαμε διαπιστώσει κι από την εμπειρία του ιού του Δυτικού Νείλου».
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, η κ. Πράππα είπε ότι μέχρι στιγμής διατίθεται μόνο από τις κατά τόπους διευθύνσεις υγείας και την πολιτεία, και το υπουργείο εκτιμά ότι ο αριθμός τους είναι επαρκής. «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να απευθυνθούν στις διευθύνσεις υγείας των περιφερειών, προκειμένου να το προμηθευτούν» σημείωσε η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ ανέφερε ότι το Κέντρο έχει αποστείλει σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο να διατεθούν τα εμβόλια και μέσα από τα φαρμακεία.