Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΡΟΤΕΣ Αναμονή σε θέσεις μάχης


Ψήφισμα με 15 αιτήματα εξέδωσε η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών οργανώσεων που συγκάλεσε χθες η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα, η οποία κάλεσε ταυτόχρονα τους αγρότες να λάβουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις, χωρίς ωστόσο να έρθουν σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η μεγάλη αύξηση του κόστους αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στην ενέργεια (αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης), στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και σε όλες τις εισροές καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καλλιέργεια. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική κάμψη στις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά το 2010 (7,6%), κατά το 2011 (5,5%), αλλά και κατά το 2012 (13,3%)», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.
Στα αιτήματα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, να υπάρξει μακροχρόνια ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο για τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για δάνεια που έχουν λάβει αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητικές βιομηχανίες, να μην επιβληθεί χαράτσι στα αγροτεμάχια, να απαλλαγούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής του 13% να ισχύσει για τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί στο μισό σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους που πλήττονται ιδιαίτερα.
Οι αγρότες παραμένουν σε «θέση μάχης». Στον κόμβο της Νίκαιας οι θεσσαλοί αγρότες προσπάθησαν χθες το πρωί να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στην ΠΑΘΕ, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό, αφού οχήματα της αστυνομίας μπλόκαραν τον δρόμο. Στο σημείο καταφθάνουν καθημερινά τρακτέρ και υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τα 900.
Στον κόμβο της Κουλούρας, παραπλεύρως της Εγνατίας οδού, οι αγρότες παραμένουν με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους. Στη Δράμα μπλόκα υπάρχουν στη Μαυρολεύκη με περίπου 100 τρακτέρ, στον δρόμο που ενώνει την Καβάλα με τη Δράμα στο ύψος Σκαρί με 60 τρακτέρ και στη διασταύρωση Οχυρού με 50 αγροτικά αυτοκίνητα. Άλλα 150 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στη Χρυσούπολη Καβάλας και περίπου 100 στην Αλεξανδρούπολη. Στις Σέρρες οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους σε πλατείες και σε κομβικά σημεία της περιοχής. Στα χωριά συγκέντρωσαν τα τρακτέρ και οι βοιωτοί αγρότες, οι οποίοι σήμερα θα βγουν σε κομβικά σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Στα μπλόκα η Παπαρήγα
Να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή απέναντι στην αγροτιά προειδοποίησε την κυβέρνηση χθες από τη Λάρισα η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε το μπλόκο των αγροτών πριν από τον κόμβο της Νίκαιας, προκειμένου να δηλώσει τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών. Η ίδια έκανε λόγο για «αγώνα επιβίωσης» των αγροτών και χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το δίλημμα «ανοιχτοί η κλειστοί δρόμοι», που θέτει η κυβέρνηση με σκοπό να μεταθέσει το πρόβλημα, όπως είπε.

Υπουργός με κτηνοτρόφους
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων κ. Νίκο Καμπούρη. Ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να μη συζητήσει τίποτα με τους αγρότες εάν αυτοί κλείσουν τους δρόμους. «Τα προβλήματα δεν λύνονται με πρακτικές του παρελθόντος» τόνισε, προσθέτοντας ότι «το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους». Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων δήλωσε ότι δεν καλύφθηκε από τις δεσμεύσεις του υπουργείου και μιας και έχουν κοινά προβλήματα με τους αγρότες, θα ενισχύσουν τα μπλόκα των πρώτων.