Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Διαρρήκτες αποκάλυψαν το κύκλωμα των λευκών γάμων


Γεωργιανοί διαρρήκτες, οι οποίοι όταν συλλαμβάνονταν αποκάλυπταν ότι ήταν πολιτικοί πρόσφυγες και στη συνέχεια παντρεύονταν με Ελληνίδες, αποτέλεσαν την άκρη του νήματος για την εξάρθρωση του κυκλώματος νομιμοποιήσεων αλλοδαπών, μέσω «λευκών» γάμων σε Ελλάδα και Γεωργία.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Χθες, ανακοινώθηκε από την αστυνομία ότι συνελήφθησαν ένδεκα άτομα, ενώ κατηγορούμενοι είναι ακόμη 161, μεταξύ των οποίων 68 ζευγάρια που τέλεσαν εικονικούς γάμους το τελευταίο τετράμηνο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ως επικεφαλής του κυκλώματος χαρακτηρίζονται ένας 36χρονος δικηγόρος, μία 52χρονη μεσίτρια, που μάλιστα ήταν υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και μία 40χρονη Γεωργιανή, όπως ανακοινώθηκε χθες. Ακόμη, συνελήφθησαν δύο μεταφράστριες, μία υπάλληλος δήμου και ένας υπάλληλος της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, κατηγορούμενοι ότι αποτελούσαν μέλη του κυκλώματος εισπράττοντας «μίζες» για τη διευκόλυνση των «λευκών» γάμων.
Αστυνομικοί διαπίστωσαν πως γεωργιανοί διαρρήκτες είχαν έρθει στη χώρα μας παράνομα και ύστερα από «υποδείξεις» μελών του κυκλώματος υπέβαλαν αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου, για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτό διασφάλιζαν τη ροζ κάρτα του πρόσφυγα και παράλληλα την παραμονή τους. Στη συνέχεια, πάλι μέσω του κυκλώματος, όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής ασφαλείας Αθηναγόρας Παζαρλής, τελούσαν εικονικούς γάμους με Έλληνες και Ελληνίδες και με τον τρόπο αυτό εξασφάλιζαν τουλάχιστον πενταετή νόμιμη παραμονή με προοπτική ελληνοποίησης και απόκτησης ιθαγένειας. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως μετά τον γάμο παραιτούνταν από τη χορήγηση του πολιτικού ασύλου, αφού ήδη είχαν διασφαλίσει νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα.
Από τον περασμένο Οκτώβριο αστυνομικοί είχαν «μπλοκάρει» τα τηλέφωνα των βασικών υπόπτων και εντοπίστηκε ο τρόπος δράσης του κυκλώματος. Σύμφωνα με τη δικογραφία από τα χρήματα που εισπράττονταν για την τακτοποίηση των αλλοδαπών κατηγορούνται ότι κέρδισαν το ποσό των 230.000 ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε χθες εντοπίστηκαν 68 περιπτώσεις γάμων, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και ο σχεδιασμός ακόμη 79.

Με τις «πλάτες» υπαλλήλων
Στο «μικροσκόπιο» των διωκτικών αρχών βρέθηκαν οκτώ δήμοι, στους οποίους τελέστηκαν «λευκοί» γάμοι. Σε δύο απ’ αυτούς, Θεσσαλονίκης και Ωραιοκάστρου, εμπλέκονται υπάλληλοι που φέρονται ότι τουλάχιστον γνώριζαν πως οι γάμοι είναι εικονικοί και δέχονταν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία. Παρόμοια εμπλοκή έχει και υπάλληλος της αποκεντρωμένης περιφέρειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι διωκτικές αρχές από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Στο στόχαστρο όμως, βρίσκονται επίσης οι δήμοι Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Κατερίνης, Σερρών, Κιλκίς, Διδυμοτείχου και Κρηνίδων Καβάλας. Σε όλους τελέστηκαν τέτοιοι γάμοι και ερευνάται ο βαθμός εμπλοκής υπαλλήλων.
Το κύκλωμα εκτός της Θεσσαλονίκης είχε δεύτερο ορμητήριο τη Γεωργία, όπου επίσης τελούνταν «λευκοί» γάμοι, όταν γαμπροί και νύφες από την Ελλάδα μετέβαιναν εκεί για το σκοπό αυτό. Το κόστος των γάμων, όπως ανακοινώθηκε χθες, έφτανε μέχρι και τις 7.000 ευρώ για τη Γεωργία και 3.500 ευρώ στην Ελλάδα.
Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την εισαγγελέα Σύρμω Κακάλη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα) σε βαθμό κακουργήματος και για σύσταση και συμμορία, διευκόλυνση νομιμοποίησης αλλοδαπών, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ υπάλληλοι βαρύνονται και με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ν’ απολογηθούν στον ανακριτή.