Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

AΓΡΟΤΕΣ Κλείνουν τον κόμβο της Κουλούρας


Στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό θα συγκεντρωθούν σήμερα με τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Ημαθίας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση πληρωμής της περσινής παραγωγής ροδάκινου και για τον νέο τρόπο φορολόγησής τους.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Οι αγρότες ενδέχεται να προβούν σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου και, εάν δεν υπάρξει απάντηση στα αιτήματά τους, πιθανόν να αποφασίσουν τον επ’ αόριστον χρόνο κλείσιμο του δρόμου.
Στις 8 το πρωί οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν ανοικτή συνέλευση στο γήπεδο της Κουλούρας, δίπλα ακριβώς από τον κόμβο, και θα εξετάσουν τις μορφές που θα πάρει οι κινητοποιήσεις, με πρώτη αυτή του αποκλεισμού. «Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που παραδώσαμε την παραγωγή ροδάκινου, ξεκινήσαμε το κλάδεμα και δεν πήραμε παρά μόνο μια ελάχιστη προκαταβολή. Μας έδωσαν 4 λεπτά το κιλό, από τα 22 λεπτά που μας οφείλονται», περιγράφει στη «Μ» ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας. «Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές ροδάκινου και ότι σε γενικές γραμμές το εμπόριο πήγε καλύτερα από πέρυσι. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και δεν έχουμε εφόδια. Πολλοί νέοι αγρότες έχουν απογοητευτεί και σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη γεωργία», υπογραμμίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Συνάντηση με υπουργό
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη είχαν χθες στην Αθήνα εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλίας. Οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, καθώς, όπως ανέφεραν, δεν έλαβαν σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους και δήλωσαν έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις. Αντίθετα, ο υπουργός περιέγραψε ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και πως σταθερά καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ενδεικτικά ανέφερε πως για πρώτη φορά η επιστροφή του 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, αντί για τον Ιούλιο, πρόκειται να δοθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
«Ο κ. υπουργός δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένο, λέγοντας ότι πολλά από τα αιτήματά μας είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Όμως, εμείς έχουμε μάνα και πατέρα αυτό το υπουργείο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας και προσέθεσε ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης θα συζητηθούν με τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και θα αποφασισθεί η εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους.
Η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, με παρατάξεις τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες χωριών. Σε υπόμνημα που παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των αιτημάτων τους είναι να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι, να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος, να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα. Επίσης, ζητούν κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.