Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Ξεκινάμε τον επόμενο μαραθώνιο


«Η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χαλάρωση» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής προαναγγέλλοντας μάλιστα για την Δευτέρα συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει μπει σε μία φάση όπου περνάμε σε αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Και είναι υποχρέωσή μας να σκοτώσουμε την γραφειοκρατία», τόνισε ο κ. Σαμαράς τοποθετώντας πλέον ως προτεραιότητα της κυβέρνησης, την προσέλκυση επενδύσεων.
«Ενας μαραθώνιος τελείωσε. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον επόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος διαισθάνεται πως το διεθνές περιβάλλον λέει ότι «η Ελλάδα γύρισε σελίδα», όμως, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θριαμβολογούμε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι δάφνες μυρίζουν ωραία, αλλά ξεραίνονται γρήγορα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από δω και πέρα αρχίζει η ανηφόρα της ανάκαμψης, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα πετύχει στην αναγέννηση» και πρόσθεσε: «Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά είναι πλέον ασφαλής».
Οσον αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο κ. Σαμαράς εξήρε τη σημασία της ίδρυσης κοινού εποπτικού μηχανισμού ώστε οι τράπεζες να ελέγχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Θα ανοίξει το δρόμο ώστε να χωριστούν οι τράπεζες από τα δημοσιονομικά των χωρών. Ωστε το χρέος των χωρών να μην παρασύρει τις τράπεζες αλλά και το αντίθετο», εξηγώντας μάλιστα ότι το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ αν οι τράπεζες της χώρας ανακεφαλαιοποιούνταν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και όχι μέσω δανείων.
Αναφερόμενος στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι στα παρασκήνια της συνεδρίασης, οι εταίροι εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικά τρόπο για τις θυσίες των Ελλήνων και της χώρας.
«Αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η επιτυχία για την Ελλάδα ταυτόχρονα γίνεται και μία επιτυχία για την Ευρώπη», σημείωσε, επικαλούμενος μάλιστα την τοποθέτηση του Πορτογάλου ΥΠΟΙΚ ότι οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα αποκλιμάκωσαν και το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας.
Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί αργότερα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προσέλκυση επενδύσεων.
Βασικός στόχος για την ελληνική πλευρά είναι να ξεπεραστούν προβλήματα που σχετίζονται με το κοινοτικό πλαίσιο -όπως για παράδειγμα το θέμα των επιδοτήσεων σε ελληνικές ΔΕΚΟ- και θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδια στην άμεση υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χθες είχε επαφές στο Βερολίνο με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και τον υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιοάκιμ Φούχτελ, και μετέφερε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
"Εθνος"