ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ «MSD»
Βραβεύτηκε και φέτος η εταιρία “MSD”, με το βραβείο “Prix Galien” (βραβείο Γαληνού) για την κατηγορία του Καινοτόμου Φαρμακευτικού Προϊόντοςστην Ευρώπη. Πρόκειται για την εταιρία, που με τις έρευνές της σε καινοτόμα φάρμακα, “σαρώνει” τα βραβεία “Prix Galien” τα τελευταία χρόνια.
Τα βραβεία Prix Galien, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός που τιμά τα υποδειγματικά και καινοτόμα επιτεύγματα στον τομέα της φαρμακευτικής καινοτομίας, στην υπηρεσία της βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού και συχνά ταυτίζεται με το “βραβείο Νόμπελ” του φαρμακευτικού κλάδου.
“Αποτελεί τιμή για την MSD”, λέει ο κ. Karim Mikhail, Διευθύνων Συμβούλος της “MSD Hellas”, “το γεγονός ότι έχει λάβει το βραβείο αυτό, περισσότερες από 30 φορές, για διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, σε χώρες σε όλο τον κόσμο και κατατάσσεται μεταξύ των εταιριών, στις οποίες έχει απονεμηθεί το βραβείο Prix Galien, τις περισσότερες φορές, σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων ετών, έχει κερδίσει πέντε βραβεία Prix Galien, για δύο προϊόντα το 2007 και για ένα το 2008, 2010 και 2012.
Αυτή είναι η αναγνώριση της έμφασης που δίνει η εταιρεία στην φαρμακευτική καινοτομία. Τα τελευταία 150 χρόνια, οι επιστήμονές της, έχουν ανακαλύψει σημαντικά φάρμακα τα οποία έχουν αλλάξει και βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η MSD έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο αριθμό των φαρμάκων μεταξύ των φαρμακευτικών βιομηχανιών στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών. Κάθε χρόνο, επενδύουμε περίπου $ 10 δισεκατομμύρια σε Έρευνα & Ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Τα φάρμακα ταυτά αντιμετωπίζουν το 53% των 20 σοβαρών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως περιγράφεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας”.
Βοηθούμε την Ελλάδα
“΄Εχουμε δεσμευτεί”, λεει ο κ. Karim Mikhail, “να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία, με βασική όχημα την προώθηση της καινοτομίας. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η έρευνα, και έχουμε επενδύσει 5 εκατ. ευρώ στη βασική έρευνα και σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η εταιρία συμμετέχει στη χώρα μας ουσιαστικά, στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών και όχι μόνο στην εμπορική διαδικασία.Βοηθούμε την Ελλάδα
Υποστηρίζει επίσης, την εγχώρια επιχειρηματικότητα μέσω των συνεργασιών της με τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν το 48% των προϊόντων που προσφέρουμε στην ελληνική αγορά.
Για μας η καινοτομία μπορεί να είναι οδηγός για την οικονομική ανάπτυξη. Μπορεί να προσφέρει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για μια οικονομία που θέλει να προσδιορίσει τη θέση της, πίσω στις παγκόσμιες αγορές. Αλλά πάνω απ 'όλα, για εμάς επιστημονική καινοτομία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την απειλή των νέων ασθενειών και των ανεκπλήρωτων υγειονομικών αναγκών, προκειμένου οι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο να είναι καλά.
Στον φαρμακευτικό κόσμο η καινοτομία αποτελεί τρόπο ζωής. H καθημερινότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον φαρμακευτικό κλάδο είναι η διαχείριση της αποτυχίας.
Μόνο μία στις 10.000 δραστικές ουσίες που αναπτύσσονται από τη βιολογία, την πληροφορική ή το εργαστήριο, θα αποτελέσει, εν τέλει, φάρμακο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους. Η διαδικασία αυτή, ολοκληρώνεται συνήθως μετά από 10 έως 15 χρόνια συνεχούς προσπάθειας, με ενδιάμεσα καταληκτικά σημεία και πολλά φάρμακα να αποτυγχάνουν ενδιάμεσες αξιολογήσεις.
Τελικώς, μόνο το πέντε υποψήφια φάρμακα θα φτάσουν στην τελική φάση των κλινικών μελετών και μόνο ένα από αυτά θα πάρει έγκριση για χρήση στον γενικό πληθυσμό. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα αποτύχουν.
Και το κόστος; Το κόστος της ανάπτυξης των φαρμακευτικών σκευασμάτων φτάνει, κατά μέσω όρο τα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ για ένα προϊόν βιοτεχνολογίας το κόστος μπορεί να υπερβεί το 1,8 δισ. δολάρια. Έτσι, πολλά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία έχουν διακοπεί, έχουν ήδη απορροφήσει σημαντικές δαπάνες. Επιπλέον, μόνο 3 από τα 10 φάρμακα που παίρνουν έγκριση, θα εξασφαλίσουν έσοδα, που αντισταθμίζουν το κόστος ανάπτυξης τους και συνήθως με πολύ υψηλό περιθώριο. Τα υπόλοιπα 7 δεν θα καταφέρουν ποτέ να ξεπεράσουν το κόστος ανάπτυξής τους.
Η διαδικασία αυτή ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό, με την αγωνία, την απογοήτευση αλλά και τον ενθουσιασμό που σχετίζεται με τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αναβαθμιστεί η φαρμακευτική περίθαλψη και η υγεία του πληθυσμού. Κανένας δημόσιος φορέας δεν θα μπορούσε να αντέξει σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, το κόστος μιας τέτοιας αποτυχίας”.
Η αύξηση προσδόκιμου ζωής
Η ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο αφορά στην καινοτομία, στη δημιουργία μιας νέας θεραπευτικής προσέγγισης ή στη βελτίωση της υφιστάμενης επιστήμης, προκειμένου να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την καταπολέμηση των ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Από το 1950, έχουν εγκριθεί περισσότερα από 1.200 νέα φάρμακα, τα οποία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην σταθερή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και, κατά συνέπεια, στην βελτίωση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ευημερίας.
Στη Γερμανία τα νέα φάρμακα ευυθύνονται για το 32% της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αποδοθεί στα νέα φάρμακα. Στον Καναδά το 51% της μείωσης της θνησιμότητας οφείλεται επίσης, στα νέα φάρμακα που έλαβαν έγκριση. Επιπλέον βλέπουμε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της θνησιμότητας και νοσηρότητας και της εισαγωγής νέων φαρμακευτικών θεραπειών για καρδιαγγειακές παθήσεις και για τον καρκίνο.
Περισσότερη υγεία συνεπάγεται και περισσότερο πλούτο για την κοινωνία. Η μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου κατά 1% αντιστοιχεί με την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, επειδή παρέχεται λιγότερη περίθαλψη σε φάση τελικού σταδίου της νόσου. Έχει υπολογιστεί ότι το όφελος από τα νέα φάρμακα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τελευταία 30 χρόνια, ισούται με το διπλάσιο του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.
Η καινοτομία, όχι μόνο κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς, αλλά επίσης εξασφαλίζει πιο πλούσιες οικονομικά κοινωνίες. Κάθε ένα έτος αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σχετίζεται με 4% επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η φαρμακευτική βιομηχανία”, καταλήγει ο κ.Karim Mikhail, “έχει βοηθήσει τις κυβερνήσεις να διευθετήσουν βραχυπρόθεσμους οικονομικούς περιορισμούς, για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων”.
"Εθνος"