Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Διεκδικεί ευνοϊκή μεταχείριση για τη «μαφία του Θερμαϊκού»


Νέα τροπή παίρνει η πολύκροτη υπόθεση του κυκλώματος τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη, μετά το αίτημα ποινικής συνδιαλλαγής που κατέθεσε ο κεντρικός κατηγορούμενος Μάρκος Καραμπέρης, δηλώνοντας πρόθυμος να αποζημιώσει τα φερόμενα ως θύματά του. Οι συνήγοροι του Καραμπέρη υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους περισσότερες από 25 ένορκες βεβαιώσεις προσώπων, τα οποία εμφανίζονταν στη δικογραφία ως θύματα τοκογλυφίας, ωστόσο σήμερα δηλώνουν ότι «δεν έχουν οποιαδήποτε αξίωση» από τον κατηγορούμενο, καθώς και ότι δεν εκβιάστηκαν από μέλη του κυκλώματος.
Με αυτόν τον τρόπο, εξηγούν νομικοί, ο προφυλακισμένος Καραμπέρης διεκδικεί ευνοϊκή μεταχείριση όταν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο (ποινή φυλάκισης έως τρία έτη για την τοκογλυφία), ενδεχομένως ακόμη και απαλλαγή μέρους των κατηγοριών που αντιμετωπίζει. Ο αντίλογος σε αυτό, εξηγούν οι ίδιες πηγές, είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον ένα από τα φερόμενα ως θύματα επιμένει στην αρχική του κατάθεση εναντίον του 58χρονου επιχειρηματία, καθώς και ότι στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο, εκτός από τα πρόσωπα που κατονομάζονται ως θύματα, υπάρχει η αναφορά ότι από την ομάδα Καραμπέρη εκβιάστηκαν και «άλλα άγνωστα πρόσωπα».
Το αίτημα ποινικής συνδιαλλαγής του Μ. Καραμπέρη υποβλήθηκε στον εισαγγελέα που χρεώθηκε τη δικογραφία, μετά την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης, προκειμένου να υποβάλει πρόταση για παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο. Σε πρώτη φάση, το αίτημα Καραμπέρη απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα, κι έτσι θα κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Εφόσον γίνει δεκτό, τότε θα ακολουθήσει κατ' αντιπαράσταση κατάθεση των φερόμενων ως θυμάτων και του κατηγορούμενου, ώστε να συνταχθεί το πρακτικό συνδιαλλαγής, το οποίο, όπως ελπίζουν οι συνήγοροί του, θα αποτελέσει βασικό υπερασπιστικό όπλο στη δίκη.
«ΤΑ ΝΕΑ»