Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Στο τελικό στάδιο η συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για τις καταθέσεις


Η ελβετική κυβέρνηση ψήφισε νωρίτερα σήμερα την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την φορολόγηση ελληνικών κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε ελβετικές τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών,
με σκοπό την επίτευξη διακρατικής συμφωνίας. Αντικείμενό της αποτελεί η ρύθμιση χρημάτων Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που έχουν διαφύγει της φορολόγησης, καθώς και η μελλοντική υιοθέτηση ενός φορολογικού συντελεστή. Σε αντάλλαγμα, η Ελβετία διεκδικεί καλύτερη πρόσβαση στις αγορές για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Υπενθυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών πάνω στα δύο αυτά ζητήματα έχουν ξεκινήσει ανεπίσημα από τον Οκτώβριο του 2011, σκόνταψαν όμως στις εκλογικές αναμετρήσεις κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.
Μετά τη σημερινή εξέλιξη, οι ελβετικές αρχές αναμένουν την άμεση επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ, όπως αναμένεται, από το 2014.
Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παραμένει αδιευκρίνιστο. Η  εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι το ποσό ανέρχεται σε περίπου 200 δισ. ελβετικά φράγκα (165 δισ. ευρώ), θεωρείται από ελβετικές πηγές υπερβολική.
Θυμίζουμε, ότι η Ελβετία έχει ήδη προχωρήσει στη σύναψη ανάλογων συμφωνιών με την Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία και την Αυστρία, ώστε να μην χρησιμοποιείται το τραπεζικό αφορολόγητο των ελβετικών τραπεζών ως προκάλυμμα για την αποφυγή φορολόγησης αλλοδαπών κεφαλαίων.