Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΕΟΠΥΥ Ακόμη πιο ακριβές οι εξετάσεις


«Φωτιά» στις τσέπες 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων βάζει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 

Της Νικολέττας Μπούκα

nikolettabouka@yahoo.gr
 
Ο νέος κανονισμός του Οργανισμού προβλέπει «μαχαίρι» έως και 40% στα ποσά αποζημίωσης που δικαιολογεί στους ασφαλισμένους του για τη διενέργεια διαγνωστικών κι εργαστηριακών εξετάσεων.
Ταυτόχρονα, θέτει σε νέα ταλαιπωρία τους νεφροπαθείς και τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καθώς ψαλιδίζει έως και 50% τα ποσά αποζημίωσης που θα τους καλύπτει για τις μετακινήσεις που κάνουν προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση και μετάγγιση αίματος, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό παροχών, ο οποίος υπεγράφη από το προηγούμενο δ.σ. του ΕΟΠΥΥ με πρόεδρο τον Γεράσιμο Βουδούρη, για μία αξονική τομογραφία ο ΕΟΠΥΥ θα επιστρέφει στον ασφαλισμένο 60 ευρώ, ενώ πριν έδινε 71,11 ευρώ, για μία μαγνητική τομογραφία θα επιστρέφει μόλις 165 ευρώ, έναντι 236,95 ευρώ και για μία μαγνητική αγγειογραφία κεφαλής θα επιστρέφει 165 ευρώ, έναντι 295 ευρώ (ακολουθεί αναλυτικός πίνακας).
 
Μετακινήσεις νεφροπαθών
Νέος «Γολγοθάς» περιμένει όμως τους νεφροπαθείς και τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προβλέπει ότι από την 1η Δεκεμβρίου του 2012 θα δίνει ως αποζημίωση για τα έξοδα μετακίνησης για αιμοκάθαρση 220 ευρώ το μήνα για τη Θεσσαλονίκη, 230 ευρώ για την Αθήνα, 140 ευρώ για Πάτρα και Ηράκλειο κι 115 ευρώ εντός των λοιπών αστικών κέντρων. Για τις μετακινήσεις εκτός αστικών κέντρων και για αποστάσεις έως 80 χλμ. θα δίνει 400 ευρώ μηνιαίως και για αποστάσεις πάνω από 80 χλμ. 600 ευρώ μηνιαίως.
Όσον αφορά στους θαλασσαιμικούς, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τα έξοδα μετακίνησης για μετάγγιση με 36 ευρώ το μήνα για Θεσσαλονίκη, 38 ευρώ για Αθήνα, 22 ευρώ για Πάτρα και Ηράκλειο και 20 ευρώ εντός των λοιπών αστικών κέντρων. Για τις μετακινήσεις εκτός αστικών κέντρων κι εντός των γεωγραφικών ορίων του νομού κατοικίας τους θα δίνει 100 ευρώ μηνιαίως και για μετακινήσεις εκτός ορίων νομού 150 ευρώ μηνιαίως.
 
Λιγότερα τσεκ-απ
Ο νέος κανονισμός βάζει, όμως, φρένο και στα ετήσια τσεκ-απ. Ειδικότερα, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η μαστογραφία θα γίνεται κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40-50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή άνω των 35 ετών εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, εξετάσεις χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 15 έως 40 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών.

* Για να δείτε τον σχετικό πίνακα σε μορφή pdf πατήστε εδώ