Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Κρίσιμη μάχη δίνει ο Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής για μια οριστική λύση


Ο αιφνιδιασμός που υπέστη η ελληνική πλευρά μετά το «ναυάγιο» στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν αρκετός ώστε να πείσει την κυβέρνηση να αλλάξει στάση έναντι των Ευρωπαίων κυρίως, αλλά και του ΔΝΤ.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος είχε επενδύσει πολλά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και ανέμενε αν μη τι άλλο, το επίσημο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της δόσης, βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες και είναι αποφασισμένος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής να θέσει το ελληνικό ζήτημα με επιτακτικό, πλέον, τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους κ. Ρομπάι και Γιούνκερ, καθώς και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκ. Μέρκελ, θα επαναλάβει τη θέση ότι η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει στο ακέραιο το δικό της μέρος της συμφωνίας και τώρα πρέπει οι εταίροι της να τηρήσουν το δικό τους.
Θα τονίσει ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και από εκεί και πέρα οι διαδικασίες να «τρέξουν» τόσο ώστε στις 5 Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, να καταβληθεί το πρώτο και μεγαλύτερο μέρος της δόσης των 44 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα συνδέσει ευθέως την τύχη της Ελλάδας με την τύχη της Ευρωζώνης, τονίζοντας στους συνομιλητές του ότι εφόσον στα επόμενα 24ωρα δεν βρεθεί λύση, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξη του κοινού νομίσματος.
Μια πρόγευση των όσων θα πει σήμερα στους Ευρωπαίους ομολόγους του έδωσε με τη δήλωση που έκανε νωρίς χθες το πρωί, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Στη γραπτή του δήλωση ο πρωθυπουργός, αφού επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί» και ότι «οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει», πρόσθεσε: «Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης». «Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δεν συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση», κατέληξε.
Για τον κ. Σαμαρά, η έκβαση των διαπραγματεύσεων αποτελεί αυτήν την ώρα το σημαντικότερο ζήτημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός. Εάν υπάρξει νέα εμπλοκή τη Δευτέρα, τότε είναι βέβαιον ότι η καταβολή της δόσης θα καθυστερήσει κι άλλο και η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε τον χρόνο, ούτε τα χρήματα που θα απαιτηθούν μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα...
Ο ίδιος, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτήν την ώρα διακυβεύεται και η πολιτική προοπτική της κυβέρνησής του, ανέβαλε και το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα ταξίδι στο Κατάρ προκειμένου να είναι στην Αθήνα και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή, αλλά μετά το σοκ που υπέστη χθες είναι πιο επιφυλακτικός και θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου να υπάρξει άμεσα λύση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
"Εθνος"