Τελευταίο επεισόδιο στον κύκλο των αποκαλύψεων, η επιστολή που έστειλαν φοιτητές της Νομικής Σχολής στον πρόεδρό της, κ. Νικόλαο Μπιτζιλέκη, με κοινοποίηση στον πρύτανη του πανεπιστημίου, κ. Γιάννη Μυλόπουλο, στην οποία καταγγέλλουν τη δράση κουκουλοφόρων με σιδηρογροθιές και τους «ενδοπανεπιστημιακούς υποκινητές της φαυλότητας, που ωμά και ξεδιάντροπα εκβιάζουν πρόσωπα και θεσμούς».
Οι φοιτητές της Νομικής περιγράφουν ένα «όργιο βίας» που εκτυλίσσεται στους χώρους του πανεπιστημίου, δημιουργώντας μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση, η οποία βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών που αντιτίθενται στις καταλήψεις και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες καθαριότητας του πανεπιστημίου.
Η επιστολή αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά τη δημόσια καταγγελία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ότι ο κ. Μυλόπουλος ζητούσε από τους εργολαβικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε καταλήψεις του υπουργείου Παιδείας, καλύπτοντάς τους τα έξοδα των κινητοποιήσεων.
«Οσοι φέρουν την ακαδημαϊκή ιδιότητα και με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται σε επεισόδια βίας και τρομοκρατίας, με ποιον τρόπο μπορούν να συνεχίσουν να ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα;», ρωτούν οι φοιτητές της Νομικής, με τις εικόνες βίας που περιγράφουν στην επιστολή τους να σοκάρουν: «Στις 12/11 και ώρα 12.10 μ.μ. στον χώρο του φουαγιέ της ΝΟΠΕ εισέβαλαν κουκουλοφόροι, άλλοι φορώντας κράνη και έχοντας σιδηρογροθιές έσπασαν ό,τι βρήκαν στο φουαγιέ και χτύπησαν με βία τρεις φοιτητές οι οποίοι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν απ’ όπου μπορούσαν, καθώς η πόρτα που οδηγεί στους πίνακες ανακοινώσεων είναι κλειδωμένη λόγω των σκουπιδιών. Ενα ανθρωποκυνηγητό ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κυλικείο. Στις 13/11, πρωινές ώρες και πάλι, μια ομάδα 15 ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα ανέβηκε στον τρίτο όροφο της Νομικής Σχολής, έσπασε ό,τι βρήκε στον διάδρομο, σκόρπισε σκουπίδια, χτύπησε δύο άτομα, τα οποία προσπάθησαν να βρουν διαφυγή στις τουαλέτες και εγκλωβίστηκαν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής, μιλώντας στο protothema.gr, κάνει λόγο για έλλειμμα διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει έλλειμμα διοίκησης όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Αυτονόητο είναι».
Μάλιστα, ο κ. Μπιτζιλέκης σημειώνει ότι τέτοιας έκτασης φαινόμενα δεν είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν, ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι του καταγγέλθηκε από συγκεκριμένο φοιτητή, ο οποίος υπογράφει την παραπάνω επιστολή και πρωτοστάτησε ενάντια στις καταλήψεις, ότι αναγκάστηκε να μείνει σε ξενοδοχείο για λόγους ασφαλείας εξαιτίας επίθεσης που δέχτηκε, ενώ όταν οι διώκτες του τον εντόπισαν κατέστρεψαν το αυτοκίνητό του!
Ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής αναφέρει επίσης ότι το ΑΠΘ διέρχεται την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τις συνεχείς αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα των πρυτανικών αρχών.
Η επιστολή των φοιτητών της Νομικής, αναφορικά με τον «χουλιγκανισμό» εντός του ΑΠΘ, έρχεται να προστεθεί στον άγριο ξυλοδαρμό καθηγητών και φοιτητών της Θεολογικής Σχολής, οι οποίοι επιχείρησαν να καθαρίσουν πανεπιστημιακούς χώρους από τους σωρούς των σκουπιδιών, λόγω της δίμηνης απεργίας των εργολαβικών υπαλλήλων, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να παραμένει έως σήμερα αμέτοχη στα όσα ιδιαιτέρως σοβαρά έρχονται καθημερινά στο φως για τα τεκταινόμενα στο ΑΠΘ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής των φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
14/11/2012
Προς:
Πρόεδρο Νομικής ΑΠΘ
Κοινοποίηση
-Πρύτανη ΑΠΘ
-Κοσμήτορα ΝΟΠΕ
-Σύλλογο Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ
Το τελευταίο διάστημα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι τόπος ξένος και επικίνδυνος. Η σιωπή, η συγκάλυψη και η πολιτική στήριξη αυτής της κατάστασης έχει καταστήσει την πλειοψηφία των φοιτητών παθητικούς δέκτες και τους αποθαρρύνει από την ακαδημαϊκή διαδικασία. Οι καθηγητές προσέρχονται απελπισμένοι και απογοητευμένοι μη μπορώντας να δώσουν σοβαρές λύσεις που οι περισσότεροι προκρίνουν πραγματικά. Κάποιοι νομίζουν ότι έτσι μπορεί να συνεχίσει η κατάσταση, δυστυχώς δεν γνωρίζουν το πρόβλημα.
Είναι όλο και συχνότερα τα κρούσματα βίας στο χώρο της ΝΟΠΕ του ΑΠΘ. Η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη καθώς δεν λειτουργούν οι δομές του κτιρίου και δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό να υποστηρίξει σχετικές υπηρεσίες ασφάλειας. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία έρχεται να προστεθεί και η υγειονομική βόμβα που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και απειλεί τη δημόσια υγεία, με αποκορύφωμα φοιτητή της Νομικής Σχολής προερχόμενο από την Κύπρο που νόσησε και διέκοψε προσωρινά τις σπουδές του. Με απόφασή της, η Σύγκλητος απέστειλε έγγραφο στην υγειονομική υπηρεσία αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με προσωπικό ασφαλείας και γραφειοκρατικής φύσεως κινήσεις.
Η σιωπή ή η απάθεια είναι συνενοχή στην εντεινόμενη προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Πανεπιστημίου. Ολοι και όλες, καθηγητές, διοικητικές αρχές, εκλεγμένα όργανα, δικαστικές αρχές, εκτελεστική εξουσία, φοιτητές βλέπουν καθημερινά την ανομία και την αναρχία και κλείνουν τα μάτια. Μέχρι πότε; Οσοι προσπαθήσαμε να δώσουμε εθελοντικά λύση ακόμα και στο μείζον θέμα των σκουπιδιών δεχτήκαμε απειλές και ύβρεις. Με τη σιωπή δεν απαξιώνεις τη βία. Οταν παραβιάζεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου από μια ομάδα ανθρώπων που είτε διεκδικούν δίκαια τα αιτήματά τους είτε όχι, πρέπει να εξασφαλιστεί και το δικαίωμα στην πλειοψηφία να συνεχίσει τον δικό της αγώνα χωρίς να προστίθεται ένα ακόμα πρόβλημα. Η άρνηση συζήτησης με τα πρόσωπα που συντελούν στην κατάσταση αυτή είναι βήμα παθητικής αντίστασης που στέλνει λάθος μηνύματα. Οι ερασμιακοί φοιτητές έχουν υποστεί σοκ από τις εικόνες ανομίας και χουλιγκανισμού. Μέχρι τώρα οι έχοντες την ευθύνη μιλούσαν με όσους προκαλούν τα αντανακλαστικά της δημοκρατίας και προσπαθούσαν να εξευμενίσουν την κατάσταση. Τώρα το τέρας γιγαντώθηκε. Μας φέρονται όπως αυτοί πιστεύουν ότι μας αρμόζει: σαν στρατό εσωτερικής κατοχής. Πρόκειται για μια συμπεριφορά άκρως επικίνδυνη!
Είμαστε μάρτυρες ενός οργίου βίας. Το μαχαίρι έφτασε πραγματικά στο κόκαλο. Είναι καιρός να αφήσουμε κατά μέρος την προσχηματική γλώσσα. Το ΑΠΘ και η Νομική Σχολή τελούν υπό το κράτος της βίας και της τρομοκρατίας που ως μορφή πολιτικής δραστηριότητας λέγεται φασισμός. Δεν χωρούν μισόλογα. Ή με τον φασισμό είσαι ή εναντίον του. Οσοι αποδέχονται ή υποκινούν τον φασισμό που ασκείται στα πανεπιστήμια σημαίνει ότι και οι ίδιοι δεν έχουν επιλέξει, οριστικά και αμετάκλητα, δημοκρατικές μεθόδους δράσης. .
Η προπαγάνδα της βίας και η βία είναι εργαλεία ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτα πλέον. Συγκεκριμένα, στις 12/11 και ώρα 12.10 μ.μ. στον χώρο του φουαγιέ της ΝΟΠΕ εισέβαλαν κουκουλοφόροι, άλλοι φορώντας κράνοι, και έχοντας σιδερογροθιές έσπασαν ό,τι βρήκαν στο φουαγιέ και χτύπησαν με βία 3 φοιτητές οι οποίοι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από όπου μπορούσαν καθώς η πόρτα που οδηγεί στους πίνακες ανακοινώσεων είναι κλειδωμένη λόγω των σκουπιδιών. Ενα ανθρωποκυνηγητό ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κυλικείο. Στις 13/11, πρωινές ώρες, και πάλι μια ομάδα 15 ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα ανέβηκε στον τρίτο όροφο της Νομικής Σχολής, έσπασε ό,τι βρήκε στον διάδρομο, σκόρπισε σκουπίδια, χτύπησε 2 άτομα τα οποία προσπάθησαν να βρουν διαφυγή στις τουαλέτες και εγκλωβίστηκαν.
Οι φοιτητές της Νομικής ζουν υπό καθεστώς τρόμου, φοβούνται να μιλήσουν, φοβούνται να προσεγγίσουν το πανεπιστήμιο ειδικά βραδινές ώρες. Αυτές δεν είναι συνθήκες όπου μπορούν να συνυπάρξουν η μόρφωση με την ελευθερία λόγου και δράσης. Εάν δεν λάβουμε από κοινού μέτρα, δραστικά, θα θρηνήσουμε θύματα και δεν θα μπορεί να πει κανείς ότι δεν ήξερε το καθεστώς βίας και παραβατικότητας εντός της ΝΟΠΕ.
Είναι δυνατόν να υπάρχουν φοιτητές που το πρωί μετατρέπονται σε χούλιγκαν και το μεσημέρι παρακολουθούν μαθήματα; Υπάρχει κανονισμός; Υπάρχουν κυρώσεις; Επιτέλους να απομονωθούν όσοι αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή άλλων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα βίας. Οσοι φέρουν την ακαδημαϊκή ιδιότητα και με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται σε επεισόδια βίας και τρομοκρατίας με ποιον τρόπο μπορούν να συνεχίσουν να ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα; Απαιτείται εγρήγορση και ατομική αφύπνιση. Η συνείδηση του καθένα και της κάθε μίας πρέπει να είναι η απάντηση στη σκληρή και τυφλή βία. Τιθέμεθα όλοι προ των ευθυνών μας ακόμα και τώρα που οι δικαστικές αρχές κωφεύουν και το κράτος απλά περιμένει αίμα για να εφαρμόσει την τάξη και να αποκαταστήσει την ελάχιστη ασφάλεια, αδιαφορώντας για τους ενδοπανεπιστημιακούς υποκινητές της φαυλότητας, που ωμά και ξεδιάντροπα εκβιάζουν πρόσωπα και θεσμούς. Ζητούμε ασφάλεια με εγγυήσεις και διασφάλιση περιβάλλοντος υγιεινής χωρίς καμία καθυστέρηση.
Γνωρίζοντας τους κινδύνους που δημιουργεί η παρούσα επιστολή, καθώς υπάρχει κλίμα βίας και απειλών εναντίον όσων τολμούν να μιλήσουν, θεωρούμε κρίσιμη τη μάχη ανάμεσα στην περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων και μιας μειοψηφίας εγκληματιών που θέλει να καταλύσει ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο.
Με εκτίμηση»
protothema.gr