Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης των ναυτικών

Αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση αύξησε κατά δύο χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης και για τους ναυτικούς, ενώ στο σχέδιο νόμου για το Μεσοπρόθεσμο που είχε καταθέσει στη Βουλή το ΝΑΤ είχε εξαιρεθεί από τη σχετική ρύθμιση. Ωστόσο, στο ΦΕΚ 222 Α στο οποίο δημοσιεύθηκε ο νόμος 4093 η εξαίρεση του ΝΑΤ απαλείφθηκε με αποτέλεσμα οι εν ενεργεία ναυτικοί να περιληφθούν στις γενικές διατάξεις. Μέχρι και χθες ένας ναυτικός είχε τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί ξεκινώντας από το άθροισμα των 70 ετών, δηλαδή 20 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία και σε ηλικία 50 ετών.


Την εξέλιξη αυτή έφερε στο φως το σωματείο των ναυτών (ΠΕΝΕΝ) παρουσιάζοντας το επίμαχο απόσπασμα.
Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ με την προσθήκη των δύο ετών, στις σημερινές συνθήκες κρίσης, ένας ναυτικός θα χρειάζεται πλέον ακόμα πέντε χρόνια ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία.
Η ΠΝΟ Σήμερα η ΠΝΟ συγκαλεί την εκτελεστική της επιτροπής προκειμένου να εξετάσει τη στάση που θα κρατήσει καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το συνταξιοδοτικό των ναυτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες η διοίκηση της Ομοσπονδίας είχε επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ η οποία υποστήριξε ότι και η ίδια αιφνιδιάστηκε, ενώ θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να υπάρξει διόρθωση και τα όρια συνταξιοδότησης των ναυτικών να παραμείνουν στα προηγούμενα επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι η ΠΝΟ έχει λάβει επίσης διαβεβαιώσεις για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στους συντελεστές φορολόγησης των εν ενεργεία ναυτικών όμως ύστερα από αυτή την εξέλιξη μέλη της εκφράζουν έντονους φόβους ότι και πάλι θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.