Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ορισμό πλαφόν για το 2012 προτείνουν οι φαρμακοβιομήχανοι



Συμβιβασμό προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών και Ενώσεων (Efpia) απέστειλε επιστολή στους υπουργούς υγείας και οικονομικών, με την οποία ζητάει ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Συγκεκριμένα προτείνει τον ορισμό πλαφόν για την δαπάνη του 2012 στο ποσό των 2,88 δισ. ευρώ, υπό τον όρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξοφλήσει όλες τις εκκρεμείς οφειλές ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ και ότι θα υποσχεθεί να μην καθυστερεί στο εφεξής τις πληρωμές.
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τους φόβους που δημιουργήθηκαν για την κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και την συνεπαγόμενη πιθανή αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στα απαιτούμενα φάρμακα. Οι φόβοι αυτοί εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση γερμανικής εταιρείας το περασμένο Σάββατο, ότι σταματά την παράδοση του αντικαρκινικού Erbitux  στα ελληνικά νοσοκομεία λόγω συσσωρευμένων χρεών.
Ο Γενικός Διευθυντής της Efpia ισχυρίσθηκε ότι δεν αποτελεί συνήθη πρακτική των φαρμακοβιομηχανιών να ορίζουν πλαφόν, αλλά στις τρέχουσες συνθήκες προτίμησαν να επιλέξουν κάποιας μορφής σταθερότητα.
Παρόμοιες συμφωνίες έχουν ήδη γίνει μεταξύ των βιομηχανιών φαρμάκου και της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου. Σε περίπτωση επιτυχίας, το ίδιο μοντέλο αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη.