Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

2000: Τότε που η Φλόριντα έγινε… Β’ Αθηνών (video)


Στις 7 Νοεμβρίου του 2000, η Φλόριντα έγινε η… Β’ΑΘηνών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μερικούς μόλις μήνες μετά την ευρέως αμφισβητούμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ελληνικές εθνικές εκλογές, χάρη στη μεταστροφή της τελευταίας στιγμής στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης, το έργο το ζήσαμε σε επίπεδο εκλογών… πλανητάρχη.

Ο Αλ Γκορ, Αντιπρόεδρος του Μπιλ Κλίντον για οκτώ χρόνια και εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των μετριοπαθών Αμερικανών, κέρδισε τον άλλοτε Κυβερνήτη του Τέξας και γιο του πρώην Προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Τον κέρδισε όμως “μονάχα” στη λαϊκή ψήφο, όπου συγκέντρωσε σχεδόν 543.000 περισσότερους (50.999.897 έναντι 50.456.002). Γιατί, χάρη στην αμφιλεγόμενη μέχρι και σήμερα επικράτησή του στη Φλόριντα, όπου Κυβερνήτης ήταν ο αδελφός του, Τζεμπ Μπους, ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος κατάφερε να συγκεντρώσει πρώτος 271 εκλέκτορες, έναντι 266 του Αλ Γκορ, και τελικά να γίνει εκείνος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Με ποσοστό 47,9%, έναντι 48,4% του Αλ Γκορ.
Βεβαίως, χρειάστηκε και η… ανορθογραφία της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Φλόριντα, που διέταξε να σταματήσει η επανακαταμέτρηση των ψήφων, ενώ οι ενδείξεις έπειθαν ότι… κάτι είχε γίνει στην Πολιτεία με τη μεγάλη παραλία.
Τη συνέχεια φυσικά τη θυμόμαστε όλοι. Ένα έθνος βαθιά διχασμένο, σταμάτησε να αμφισβητεί τον Μπους και συντάχθηκε μαζί του, μονάχα μετά την ανείπωτη τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Μια τραγωδία για την οποία οι θεωρίες συνωμοσίας δεν σταμάτησαν ποτέ. Και ο Αλ Γκορ αναγκάστηκε να γράψει βιβλίο. Για την κλιματική αλλαγή…

Video