Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel-online πριν από λίγα λεπτά, η τρόικα προτείνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτή την φορά με άμεση συμμετοχή των κρατικών πιστωτών, οι οποίοι θα κληθούν να παραιτηθούν από ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας παρουσίασαν την πρότασή τους την περασμένη Πέμπτη κατά την διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης της επόμενης συνόδου του Eurogroup. Σε αυτήν συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων οικονομικών των κρατών μελών. Το σχέδιο, που σε αντίθεση με το προηγούμενο κούρεμα, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην τσέπη των Ευρωπαίων φορολογουμένων, συνάντησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, την έντονη αντίδραση μεγάλου αριθμού κρατών, ανάμεσά τους και της Γερμανίας. Πολλοί εκπρόσωποι των κρατών ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν να χάσουν χρήματα από όσα έχουν δανείσει έως τώρα στην Ελλάδα.
Την αρνητική αυτή θέση επανέλαβε και χτες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble σε συνέντευξή του χτες στην γερμανική ραδιοφωνία, όπως σας μετέφεραν και τα ysterografa.
Κατά το Spiegel, στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα δεν θα συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατηρεί ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, μιας και αυτή η μορφή κρατικής χρηματοδότησης δεν είναι νομικά επιτρεπτή. Ωστόσο, η ΕΚΤ δήλωσε πρόθυμη να διαθέσει τα κέρδη που αποκομίζει μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική.
Στην ενδιάμεση έκθεση της τρόικας αναγράφεται ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, 20% βρίσκονται αυτή την στιγμή στο στάδιο των συζητήσεων, ενώ οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει καθόλου από την ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον, κατατέθηκαν προτάσεις για την λήψη μέτρων, ώστε να εξαναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να κάνει και τις λοιπές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τα μνημόνια. Παράδειγμα αυτών των προτάσεων αποτελεί η δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθενται τα χρήματα των δανείων, καθώς και η υιοθέτηση νομοθεσίας για αυστηρότερο έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε περίπτωση που η Αθήνα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, θα αυξάνονται π.χ. αυτόματα οι φόροι (τα ίδια ανέφερε και χθεσινό δημοσίευμα του focus που σας μετέφεραν τα ysterografa).
Περαιτέρω, αποφασίσθηκε να δοθεί στην Ελλάδα η διετής παράταση για την εκτέλεση του προγράμματος, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, θα κοστίσει περίπου 30 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, 38 δισ. ευρώ.
Η τελική έκθεση της τρόικας θα υποβληθεί το αργότερο στις 12 Νοεμβρίου.
Τέλος, με την πρόταση του Wolfgang Schäuble για ενίσχυση των εξουσιών του αρμόδιου επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νομισματική πολιτική συντάχθηκε και ο Πρόεδρος της ΕKT Mario Draghi.