Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Προσεχώς θεμέλια στη δυτική εσωτερική περιφερειακή


Τον Ιανουάριο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της βελτίωσης και αναβάθμισης της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο της Λαχαναγοράς (Κ16) μέχρι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

 Της Φανής Σοβιτσλή

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει την κατασκευή του κόμβου Κ16 μέσα στο επόμενο δίμηνο, έργο το οποίο καθυστέρησε σημαντικά εξαιτίας προβλημάτων που προκάλεσαν καταπατητές δημοσίων εκτάσεων.
Στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό το γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, παρουσία του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη και του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, γνωστοποιήθηκε ότι η σύμβαση για το έργο της δυτικής περιφερειακής θα υπογραφεί σε τέσσερις μήνες μετά τη δημοπράτησή του, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.
Στο πλαίσιο του έργου σχεδιάζονται πέντε ανισόπεδοι κόμβοι στα σημεία του κόμβου Κ14 και των οδών Λαγκαδά, Μακρυγιάννη, Μαιάνδρου και 3ης Σεπτεμβρίου, όπου η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται είτε υπέργεια είτε υπόγεια.

Τι προβλέπει το έργο 
Επιπλέον προβλέπονται τέσσερις πεζογέφυρες επί των οδών 25ης Μαρτίου, Ολυμπιάδος, Ευόσμου και 3ης Σεπτεμβρίου, καθώς και αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας και ασφαλτοτάπητα. Σε ό,τι αφορά το έργο αναβάθμισης της περιφερειακής οδού από το «Παπαγεωργίου» μέχρι τον κόμβο Κ10 στα Κωνσταντινουπολίτικα, που προβλέπει την κατασκευή νέας «ιπτάμενης» περιφερειακής οδού πάνω από την υπάρχουσα εσωτερική, δίπλα στο δάσος του Σέιχ Σου, ο κ. Σιμόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή, ωστόσο το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία ένταξής του για χρηματοδότηση.
Όσον αφορά το άλλο μεγάλο έργο του κόμβου Κ16 στη Λαχαναγορά, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατασκευή του μπορεί να αρχίσει σε έναν, δύο μήνες από σήμερα, ενώ διέψευσε πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με την απένταξή του από το ΕΣΠΑ λόγω καθυστέρησης των εργασιών. Αργά χθες το μεσημέρι ο κ. Σιμόπουλος συναντήθηκε και με τη διοίκηση του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με την οποία συζήτησε το ενδεχόμενο ένταξης στο ΕΣΠΑ της σχεδιαζόμενης υπόγειας διάβασης των σιδηροδρομικών γραμμών στη δημοτική ενότητα Μενεμένης.