Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Καταργούν αποζημιώσεις για τα τροχαία


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους δικηγόρους η αιφνιδιαστική απόφαση κατάργησης, με τροπολογία, των διατάξεων που αφορούν τις αποζημιώσεις από το επικουρικό κεφάλαιο για τον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτου.

 Του Κώστα Καντούρη
Με τις νέες ρυθμίσεις καταργείται η αποζημίωση για ψυχική οδύνη συγγενών νεκρού, ενώ περιορίζεται για σωματική βλάβη.
«Την εισήγαγαν το απόγευμα της Παρασκευής για να την ψηφίσουν την Τρίτη. Είναι κατάπτυστο και άδικο για τους ασφαλισμένους», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες. Τόνισε πως παρόμοια τροπολογία, ύστερα από πίεση των ασφαλιστικών εταιρειών, είχε εισαχθεί και πέρσι, αλλά αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων.
Αδικημένοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι ασφαλισμένοι σε εταιρείες οι οποίες αιφνιδιαστικά κλείνουν. Όπως φαίνεται, από την τροπολογία θα αναγκάζονται πλέον οι ίδιοι να αποζημιώνουν συγγενείς θυμάτων τροχαίων, αφού το επικουρικό κεφάλαιο δεν θα τους καλύπτει, και αν δεν έχουν τη δυνατότητα μπορεί να οδηγούνται στη φυλακή. «Αυτή η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί άμεσα», σχολίασε ο κ. Βαλεργάκης, ο οποίος μάλιστα είπε πως ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε από τους δικηγόρους.
«Πρόκειται για νομοθετικό πραξικόπημα, είναι αντισυνταγματικό», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής δικαιοσύνης του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιάννης Κοτζαμανίδης. «Το επινόησαν η διοίκηση του επικουρικού κεφαλαίου και οι ασφαλιστικές εταιρείες», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις «θα μείνουν στον δρόμο άνθρωποι που έχουν μείνει ανάπηροι από τροχαία».