Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Βέβηλα χέρια

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Το μυστήριο λύθηκε! Ιδιωτική εταιρία βρίσκεται πίσω από το συμμάζεμα των νησίδων, από το Φοίνικα μέχρι τη στροφή του αεροδρομίου. Προσφέρθηκε να τις καθαρίσει δωρεάν και να τις συντηρεί στο μέλλον. Οπότε, ιδού νέον πεδίον δόξης λαμπρόν για τους «αντισυστημικούς» της Δεξιάς και της Αριστεράς. Να καταγγείλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα που ανέλαβαν να εξαφανίσουν τον τριτοκοσμικό σκουπιδότοπο, να κόψουν τα αγριόχορτα και να φυτέψουν κυπαρίσσια.
Οπως έκαναν πριν από ένα μήνα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρία η οποία ανακαίνισε και παρέδωσε έτοιμο και φρεσκοβαμμένο το γυμνάσιο στο Κορδελιό, εξασφαλίζοντας την τρομαγμένη απάντηση του υφυπουργού Παιδείας ότι η ασεβής πράξη διέλαθε της προσοχής του και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Γιατί, όλα κι όλα! Εδώ μιλάμε για σοβαρά ιδεολογικά θέματα. Μπορεί η νησίδα να πνιγόταν από τα πλαστικά μπουκάλια αλλά είχε μείνει αμόλυντη από τους κερδοσκόπους της αγοράς. Ενώ τώρα την άγγιξαν τα βέβηλα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων.
Υστερα από αυτό που συνέβη με το γυμνάσιο του Κορδελιού, σ' αυτήν τη χώρα μπορούμε ν' ακούσουμε τα πάντα. Η μανία κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που διαπότισε τη γενιά της Μεταπολίτευσης, έχει φτάσει στην κορύφωσή της: στην άρνηση των δωρεών. Εάν αύριο εμφανιστεί ένας άνθρωπος και διαθέσει είκοσι εκατομμύρια ευρώ, για να χτιστεί ένα καινούργιο σχολείο, έτσι για την ψυχή της μητέρας του, κάποιοι θα βρεθούν να τον καταγγείλουν. Και πλέον δε θα είναι οι είκοσι, τριάντα γραφικοί που πάντα κυκλοφορούσαν στην πλατεία. Μπορεί να αποτελούν και πλειοψηφικό ρεύμα.
Ολα αυτά, βεβαίως, σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα. Γιατί ακόμη και οι τρελοί του χωριού γνωρίζουν ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση ούτε στο κεντρικό κράτος. Αφού, λοιπόν, είναι αδύνατο να καθαρίζονται κάθε δυο μήνες οι νησίδες και να γίνονται κάθε καλοκαίρι καινούργια τα σχολεία, είναι τόσο κακό να το αναλάβουν, υπό μορφή δωρεάς, κάποιοι ιδιώτες; Και για να τελειώνουμε με την υποκρισία, αν δε θέλουμε τους ιδιώτες, μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποια από τις νεολαίες των κομμάτων που αγανακτούν; Οσο να 'ναι, να φυτέψουν εκατό δεντράκια δεν είναι δα και επιστήμη...