Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η μεγάλη εκδήλωση των Ποντίων - «90 χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος»


Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού, χτύπησε δυνατά το βράδυ του Σαββάτου στο κλειστό γυμναστήριο του Ολυμπιακού Σταδίου

Με κεντρικό σύνθημα «90 Χρόνια Πυρίχιος Δρόμος», περισσότεροι από δύο χιλιάδες χορευτές και 150 καλλιτέχνες, συμμετείχαν το Σάββατο στο 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο κλειστό γήπεδο του Ολυμπιακού Σταδίου. 

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε τη μεγαλύτερη πολιτιστική παράσταση-εκδήλωση του ποντιακού ελληνισμού των τελευταίων 40 ετών, σε σκηνοθεσία του διάσημου έλληνα (και ποντιακής καταγωγής) σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.
Στο κατάμεστο Κλειστό Γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α. στην Καλογρέζα, το απόγευμα του Σαββάτου, στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, που επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης. Η εκδήλωση, αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, περισσότεροι από 2.000 νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ' όλη την Ελλάδα.  Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιόςΙεροκλής Μιχαηλίδης και η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου.
Σε φιλική συμμετοχή Γιώργος Νταλάρας και Σοφία Παπάζογλου, ενώ στο μουσικό μέρος, παρουσιάστηκε το έργο «Πόντος» του Πόντιου μουσικοσυνθέτη Χρήστου Κεμανετζίδη, που ξεσήκωσε τα πλήθη. Όλοι οι καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, συμμετείχαν εθελοντικά στη διοργάνωση, και η είσοδος ήταν ελεύθερη.
ΕΡΤ