Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη.«Ελευθέρας» μόνο στα ποδήλατα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Λόγω των εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο της Ημέρας Χωρίς ΙΧ, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης που περικλείεται από τις οδούς Νικολάου Γερμανού, Αγγελάκη, Εγνατία, Ιωνος Δραγούμη και τη λεωφόρο Νίκης. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει και στις οδούς Νικολάου Γερμανού και Ιωνος Δραγούμη (στο τμήμα της από την Εγνατία και μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης), καθώς και στη λεωφόρο Νίκης. Ωστόσο, στις οδούς Αγγελάκη και Εγνατία τα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν κανονικά. Ετσι, η οδός Εγνατία θα κληθεί ουσιαστικά να σηκώσει όλη τη διαμπερή κυκλοφορία, από τα ανατολικά προς τα δυτικά και αντίστροφα.

Ο άξονας Β. Ολγας - Β. Γεωργίου θα είναι ανοιχτός μέχρι τη διασταύρωση με τη Γ΄ Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας. Η λεωφόρος Στρατού θα είναι ανοιχτή και τα αυτοκίνητα θα φεύγουν από την Αγγελάκη. Η οδός Λαγκαδά επίσης θα είναι ανοιχτή και τα ΙΧ θα φεύγουν μέσω Εγνατίας.
Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπως και τα ταξί, θα μπορούν να κυκλοφορούν στην οδό Τσιμισκή, σε πειθαρχημένη διέλευση μέσα στη λεωφορειολωρίδα.
Ρολά...
Από τις 3 το μεσημέρι, σε τμήμα του κέντρου θα... κατέβουν ρολά, αφού θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για όλους, δηλαδή και για τα λεωφορεία και για τα ταξί, ακόμη όμως και για τους... πεζούς, όσο βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό... Ειδικότερα, λόγω του διεθνούς ποδηλατικού αγώνα σιρκουί (πρόκειται για αγώνα στον οποίο μετέχουν επαγγελματίες ποδηλάτες, οι οποίοι αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες), θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων και ταξί, στις οδούς Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Σαλαμίνος, Κουντουριώτου, Νίκης, Νικολάου Γερμανού. Τη διαδρομή αυτή θα διανύσουν 12 φορές οι επαγγελματίες ποδηλάτες.
Η Τροχαία Θεσσαλονίκης, όπως είναι επόμενο, βρίσκεται επί ποδός. Πέρα από τους τροχονόμους, οι οποίοι θα βρίσκονται σε κάθε διασταύρωση, έχουν επιστρατευτεί δημοτικοί αστυνομικοί αλλά και εθελοντές από την Ενωση Ποδηλατών, όπως και πρόσκοποι, προκειμένου να συνδράμουν κατά την ώρα της διεξαγωγής του σιρκουί, έτσι ώστε να μη γίνει κάποιο ατύχημα με πεζό και ποδηλάτη.
Ο ΟΑΣΘ, από την πλευρά του, έχει προγραμματίσει κατάλληλα τη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών που επηρεάζονται, έτσι ώστε να μη διακοπούν. Φέτος, πάντως, λόγω της οικονομικής κρίσης, δε θα ισχύουν οι δωρεάν μετακινήσεις με τα λεωφορεία του οργανισμού, όπως γινόταν για κάποιες ώρες την Ημέρα Χωρίς ΙΧ τα περασμένα χρόνια. Ο ΟΑΣΘ καλεί το επιβατικό κοινό να ακυρώνει κανονικά το εισιτήριό του, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία ενός προστίμου.
Οι εκδηλώσεις
Η Ημέρα Χωρίς ΙΧ αποτελεί την κορύφωση της εβδομάδας 16 με 22 Σεπτεμβρίου, η οποία είναι αφιερωμένη στη βιώσιμη κινητικότητα, στην κυκλοφορία δηλαδή των ανθρώπων μέσα στις πόλεις, με τρόπο που να μην υπονομεύεται η ποιότητα της ζωής τους. Στην εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας συμμετέχουν περισσότερες από 2.000 ευρωπαϊκές πόλεις.
Κεντρικό ρόλο στις φετινές εκδηλώσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη έχει η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών. Σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και το ΣΑΣΘ, πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων εορταστικού χαρακτήρα.
Σήμερα, πέρα από τον αποκλεισμό του κέντρου για τα ΙΧ, διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις. Ειδικότερα: 1) δωρεάν βόλτες με 40 ποδήλατα του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, στην οδό Αγίας Σοφίας, κάτω από την Τσιμισκή, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, 2) μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα «Quatro Tiempos», 3) φιλαρμονικές των δήμων Θεσσαλονίκης και Μενεμένης - Αμπελοκήπων θα παιανίζουν από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης, 4) παιχνίδια στο δρόμο από τα «Παιδιά Εν Δράσει» στην οδό Παύλου Μελά, 5) Yoga day από τη «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, 6) χαρούμενες διαβάσεις από την Ενωση Πεζών, 7) Pillbox pop - up open market στην Ικτίνου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, 8) παζάρι παλαιοπωλών στη Δημ. Γούναρη με Τσιμισκή από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ, 9) αγώνες ξιφασκίας από το Γυμναστικό Σύλλογο Μέγας Αλέξανδρος, 10) εκδήλωση του Αρκτούρου στην οδό Ρογκότη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι,11) χορευτικές εκδηλώσεις από σχολές χορού. 12) εκπτώσεις από καταστήματα σε ποδηλάτες, 13) έκθεση του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) με τα προτεινόμενα μέτρα για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη, με διανομή επικοινωνιακού υλικού,14) λαϊκή ποδηλατοδρομία στις 7 το απόγευμα, με σημείο εκκίνησης το Λευκό Πύργο, όπου θα χαριστούν σε συμμετέχοντες ποδηλατικά κράνη.