Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η Τρόικα έφυγε, το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις έρχεται


Μπορεί η Τρόικα να αποχώρησε από την Αθήνα και οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση να μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα οπότε και θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ωστόσο οι αναταράξεις που έχουν προκληθεί μέχρι την οριστικοποίηση των μέτρων δεν έχουν ακόμα κοπάσει.Ωστόσο με την επιστροφή τους αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα τελευταία μέτρα, τα οποία προβλέπουν περικοπές παντού είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

Συγκεκριμένα αν τελικά αποφασιστεί να καταργηθούν τα δώρα οι μειώσεις στις συντάξεις θα ξεκινήσουν από αυτές των 1000 ευρώ. Αν όμως γλιτώσουν τα δώρα τότε έρχεται «χτύπημα» στις συντάξεις με τις περικοπές να ξεκινούν από αυτές των 600 ευρώ.Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται πως οι βασικοί χρονικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν αλλάξει και το πακέτο μέτρων πρέπει να είναι έτοιμο και με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Το τελευταίο νεότερο που προέκυψε από τη μάχη των διαπραγματεύσεων είναι πως η ελληνική πλευρά για να ξεπεράσει τον σκόπελο των ενστάσεων της Τρόικα για τα διαρθρωτικά μέτρα που ήδη συζητιούνται, πρότεινε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και ρήτρα πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εφόσον δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.Πρόκειται ουσιαστικά για μία ρήτρα η οποία θα προβλέπει ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ή Ελλείμματος το 2013, τότε θα εφαρμοστούν αυτομάτως πρόσθετα μέτρα από 1/1/2014, τα οποία όμως θα πρέπει να συμφωνηθούν τώρα.
 Σε αυτήν την περίπτωση όμως τα μέτρα θα είναι πολύ σκληρά και αν ο στόχος της κυβέρνησης -να μηδενιστεί έως το 2013 το έλλειμμα – δεν επιτευχθεί, τότε θα πέσει και νέο τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις με ένα νέο πακέτο εναλλακτικών σκληρών μέτρων.
Συγκεκριμένα οι περικοπές στις συντάξεις θα φτάσουν τα 4,6 δισ. ευρώ και σε αυτά θα περιλαμβάνονται κατάργηση δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μειώσεις συντάξεων πάνω από ένα όριο, αλλά και μειώσεις στο εφάπαξ.Φυσικά ούτε οι μισθοί θα γλιτώσουν από το νέο «μαχαίρι» και οι περικοπές θα φτάσουν τα 1,333 δισ. ευρώ. 
Τα 360 εκ. θα προέρχονται από τα ειδικά μισθολόγια, τα 339 εκ. από τη μείωση δώρων δημοσίων υπαλλήλων.Το μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα θα φτάσει στα 930 εκ. ευρώ, 1,1 δισ θα προέλθει από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ 1,5 δισ θα συγκεντρωθούν από άλλα διαρθρωτικά μέτρα.Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει αμέσως μετά την ψήφιση του πακέτου των 11,8 δισ. ευρώ να ξεκινήσει τη μάχη της επιμήκυνσης και θα ανοίξει ένα νέο κύκλο κατ' ιδίαν επαφών με την Ανγκελα Μέρκελ, τονΦρανσουά Ολάντ,καθώς και με τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρόμπαϊ και Γιούνκερ.