Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημοσιοποιήσει τις τιμές πώλησης των ελληνικών περιουσιακών στοιχεί



·       Διενέργεια έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν απόρρητα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ έχουν δοθεί σε υποψήφιους αγοραστές, ζητά ο N. Xoυντής

Παρά το γεγονός ότι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τρωθεί μετά την αποκάλυψη ότι η κα Anna Bubeníková, που είχε τοποθετηθεί ως «το μάτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» στο Ταμείο Αξιοποίησης  Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κατηγορείται στην πατρίδα της Σλοβακία για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς, που αφορούσε τις ιδιωτικοποιήσεις του Εθνικού Ταμείου Ιδιοκτησίας της Σλοβακίας (FNM),  η Επιτροπή για άλλη μια φορά αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμώμενες τιμές για την πώληση της δημόσιας περιουσίας και κυρίως δημοσίων επιχειρήσεων.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Ο κ. Χουντής με την ερώτηση του αντιδρούσε στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και ζητούσε να μάθει αν «υπάρχει κοινοτική νομοθεσία η οποία να απαγορεύει τη δημοσιοποίηση εκτιμώμενων τιμών στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωνε ότι η άρνηση αυτή αποτελεί  παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, που πρέπει να εφαρμόζεται στις οικονομικές δραστηριότητες ενός κράτους μέλους.
Στη νέα απάντηση του ο Επίτροπος Όλι Ρεν παίρνει μεν αποστάσεις από προηγούμενη απάντησή του, αποδέχεται ότι δεν υπάρχει κοινοτική νομοθεσία που να τον εμποδίζει να δημοσιοποιήσει τις εκτιμώμενες τιμές, αλλά «ρίχνει το μπαλάκι» στη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη δημοσιοποίηση τους σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται, για λόγους απορρήτου, να αποκαλύψει (η Επιτροπή) τις εκτιμώμενες τιμές που διαβίβασαν το Υπουργείο Οικονομικών ή/και το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που δεν αποτελεί επ΄ ουδενί ευθεία παραβίαση της αρχής της διαφάνειας».
Με αφορμή την παραπάνω απάντηση ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση και τα κόμματα του μνημονίου όχι μόνο πουλούν την περιουσία του ελληνικού λαού, που θα έπρεπε να προστατεύουν ως εργαλείο ανάπτυξης της χώρας, αλλά κρατούν και ως επτασφράγιστο μυστικό τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες αξίες των δημοσίων επιχειρήσεων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων, που πρόκειται να ξεπουλήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό γίνεται για να μην αποκαλυφθεί το πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, που έχουν συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα δήθεν στοιχεία, τα οποία δεν δίνουν στον ελληνικό λαό και στα ελληνικά πολιτικά κόμματα, όπως απαντάει ο κ. Ρεν, έχουν ήδη σταλεί στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και φυσικά και στους υποψήφιους αγοραστές, αφού τα έχουν εμπιστευτεί σε διαχειριστές του τύπου της κας Bubeníková, η οποία υποχρεώθηκε σε παραίτηση υπό το βάρος των κατηγοριών για διαφθορά όταν ξεπουλούσε τη δημόσια περιουσία και τις δημόσιες επιχειρήσεις στην πατρίδα της τη Σλοβακία. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες τιμές πώλησης των περιουσιακών στοιχείων που ξεπουλιούνται, όχι μόνο γιατί το απαιτούν στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής διαφάνειας, αλλά για να αντιληφθεί και ο ελληνικός λαός το μέγεθος της τεράστιας κλοπής που επιχειρείται σε βάρος του».
Μετά την ανωτέρω απάντηση ο Ν. Χουντής με νέα ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της ζητά να πραγματοποιήσει έρευνα για τα πραγματικά απόρρητα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία πιθανόν να έχουν δοθεί σε υποψήφιους αγοραστές, από την πρώην εκπρόσωπο της Κομισιόν στο ΤΑΙΠΕΔ.