Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Το μέλλον απέναντι σε “κατεψυγμένα” μυαλά


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Μπορεί ο Ψυχρός Πόλεμος να τελείωσε προ… δεκαετιών, τα μυαλά που παραμένουν «κατεψυγμένα» ωστόσο, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τον πλανήτη. Και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, όπως απέδειξε ο Μιτ Ρόμνεϊ με την πρόσφατη κεντρική ομιλία του στο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τάμπα της Φλόριντα.

Μια στροφή στον απόλυτο συντηρητισμό, που τρομάζει και απωθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ διεκδικεί το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, από το οποίο και θα μπορεί να καθορίζει εν πολλοίς τις τύχες του σύγχρονου κόσμου.
Απέναντι στο κήρυγμα φοβίας που ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Φλόριντα, αυτή την εβδομάδα, στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στη Σάρλοτ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει την ευκαιρία να ξαναπιάσει το νήμα με το μέλλον. Και με τον δικό του «χαμένο» εαυτό, καθώς οι όποιες αντικειμενικές ελπίδες διατηρεί ο Μιτ Ρόμνεϊ για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, έχουν ως εφαλτήριο τις ακυρωμένες προσδοκίες από τη θητεία του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ωστόσο διατηρεί το ψυχολογικό και πολιτικό προβάδισμα απέναντι στον Μορμόνο αντίπαλό του. Και οι πολιτικοί αναλυτές των ΗΠΑ εκτιμούν ότι με την ομιλία του την Πέμπτη στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, θα προσπαθήσει να μπαλώσει το τραύμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ίδιο και ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας που τον ψήφισε και τον πίστεψε.
Αν τα καταφέρει, οι εκλογές θα έχουν ήδη κριθεί. Αν όχι, το μίνι-θρίλερ θα συνεχιστεί, έστω και με την «παράσταση νίκης» να δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα αλλάξει ένοικο. Και ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα καταφέρει να επανεκλεγεί, έστω κι αν οι δείκτες της ανεργίας κινούνται πάνω από 8%. Μια δεύτερη ευκαιρία…