ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Πριν από μερικές μέρες, στον ευρωπαϊκό Τύπο δημοσιεύτηκαν οι σκέψεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, και το σχετικό σχέδιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις τράπεζες ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μονάχα της ευρωζώνης.
Με χρονικό ορίζοντα το 2014, η Φρανκφούρτη θα μπορεί να παρεμβαίνει καθοριστικά, και ουσιαστικά να ασκεί κηδεμονία στις περίπου 6.000 τράπεζες οι οποίες λειτουργούν σήμερα στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα υπάρξει μια κεντρική διαχείριση, θα περιοριστούν οι… ατομικές πρωτοβουλίες των τραπεζιτών, και έτσι οι τράπεζες θα θωρακιστούν καλύτερα απέναντι σε μια νέα, μελλοντική κρίση.
Στο σχέδιο αυτό, ήρθε σήμερα να βάλει φρένο ο «πατερούλης» της ευρωζώνης, ρόλος που μπορεί πλέον να αποδοθεί στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο οποίος χαράσσει και κατευθύνει την οικονομική, επομένως και την πολιτική στρατηγική της ευρωζώνης.
Όπως υποστηρίζει σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε στο γερμανικό ραδιόφωνο και εξέφρασε τις ενστάσεις του για μια τέτοια γιγάντωση και υπερνίσχυση του παρεμβατικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η ΕΚΤ έχει η ίδια παραδεχθεί ότι δεν διαθέτει τις δυνατότητες να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των 6.000 τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον. Έχω λοιπόν τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε σε σύντομο χρόνο να αλλάξει τόσο θεαματικά, για να δούμε μια τέτοια εξέλιξη να πραγματοποιείται», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, και περίπου δυο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 14ης-15ηςΣεπτεμβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται να προκαταλάβει τις αποφάσεις της ευρωζώνης. Ή μάλλον, να τις… καθορίσει.