Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Ειδική μεταχείριση λόγω κρύου και φτώχειας


Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν το επόμενο διάστημα οι περιφερειάρχες Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, προκειμένου να ισχύσουν διαφορετικά κριτήρια στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους κατοίκους των περιφερειών τους.

Της Φανής Σοβιτσλή

fanisovi@gmail.com
Οι αιρετοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του χειμώνα, επισημαίνοντας ότι και φέτος τα νοικοκυριά θα γονατίσουν από το υψηλό κόστος για τη θέρμανση, για την οποία πέρυσι ξόδευαν το 50% έως 60% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι, αν δεν ισχύσουν διαφορετικά κριτήρια για τους κατοίκους των περιφερειών τους, όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι από τα υψηλότερα στη χώρα, ενώ στατιστικά επικρατούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, είναι ορατός ο κίνδυνος να σημειωθεί κοινωνικό κραχ. Ήδη σε επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης ζητά την αξιολόγηση συγκεκριμένων και μετρήσιμων χαρακτηριστικών της περιφέρειάς του ενόψει της διαδικασίας καθορισμού των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης μετά την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
Ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι το υπουργείο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πίνακα της κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας, καθώς και ότι βάσει και των στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκεί κατοικούν οι φτωχότεροι βάσει των φορολογικών δηλώσεων έλληνες πολίτες. Επίσης ο κ. Γιαννακίδης τονίζει ότι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη είναι η βορειότερη περιοχή με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά (π.χ. Κάτω Νευροκόπι).

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ανάλογο αίτημα θέτει στο υπουργείο Οικονομικών και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η διοίκηση της οποίας είχε συζητήσει το θέμα των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης με τον προηγούμενο υφυπουργό Οικονομικών κ. Οικονόμου. «Για την περιοχή μας, ειδικά για την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, το αίτημα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, καθώς είναι υψηλά τα ποσοστά ανεργίας, ενώ ειδικές είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν», τόνισε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Εξήγησε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή ζήτησε από τη διοίκηση της περιφέρειας να περιμένει την ανακοίνωση των κριτηρίων, ώστε, αν σε κάποια σημεία υπάρχει διαφωνία, να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις και παρατηρήσεις.
«Είμαστε σε αναμονή για αυτό το θέμα, το οποίο έχει επείγοντα χαρακτήρα για τη Δυτική Μακεδονία. Πάντως για εμάς η ειδική μεταχείριση είναι επιβεβλημένη, καθώς πρόκειται για μία περιοχή όπου η φτώχεια σημειώνει ραγδαία επιδείνωση και ο χειμώνας είναι δυσκολότερος από κάθε άλλη περιοχή στη χώρα», σημείωσε ο κ. Πλακεντάς. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας από πέρυσι ζητούν από την πολιτεία να δώσει άμεσα λύση στο αίτημα για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς το χειμώνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις γονατίζουν κυριολεκτικά δαπανώντας το 50% έως 60% του μηνιαίου εισοδήματός τους, για να ζεσταθούν.