Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Στη σύσκεψη των αρχηγών «κλειδώνει» το πακέτο


Στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, στις 10.30 αύριο το πρωί, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενημέρωσε απόψε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη. Τα μέτρα από τις περικοπές δαπανών ανέρχονται σε 7,5 δισ. για το 2013. Ανοιχτό παραμένει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Η συνάντηση του κ.Στουρνάρα με τον κ.Βενιζέλο ολοκληρώθηκε περίπου στις 10 το βράδυ και ο υπουργός Οικονομικών, βγαίνοντας από τα γραφεία της Ιπποκράτους, δεν έκανε δηλώσεις.
Πηγές από το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι έγινε διεξοδική συζήτηση για τα μέτρα και χαρακτήριζαν σημαντικό το γεγονός ότι έχουν εξαιρεθεί από το πακέτο των μέτρων, τα αναπηρικά επιδόματα. «Απ' ότι φαίνεται δεν υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις προς το καλύτερο» τόνιζαν, προσθέτοντας ότι «όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη σύσκεψη των αρχηγών».
Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν πάντως ότι πρόκειται για μέτρα που «δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα με την τρόικα» και ανέφεραν ότι τις προτάσεις αυτές θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, στην συνεδρίαση του Euroworking Group, την Παρασκευή.
Παράλληλα, γίνεται «αγώνας δρόμου», ώστε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα «ενσωματώνονται» τα μέτρα, να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.
Εισερχόμενος νωρίτερα στα γραφεία της Ιπποκράτους, ο υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το κομμάτι του πακέτου που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν ισχύει η φημολογία περί περικοπών μισθών και συντάξεων ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Όχι τέτοια νούμερα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές φέρονται να επιμένουν σε άμεση ελάφρυνση του Δημοσίου, μιλώντας πλέον για 15.000 απολύσεις εργαζομένων την επόμενη διετία. Οι εκπρόσωποι της τρόικας επισημαίνουν ότι ο αριθμός των «επίορκων» δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και αυτών που για διάφορους λόγους «αργομισθούν», δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της δημοσιονομικής παρέμβασης στο Δημόσιο.
Ερωτηθείς σχετικά με τις απολύσεις, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε: «Είναι πιεστική (σσ: η τρόικα) στο θέμα αυτό. Αλλά η άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι δεδομένη. Καμία απόλυση στο Δημόσιο».
Οσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα, δεν περιλαμβάνεται τελικά στο πακέτο η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ, ενώ ειδικά για το 2013, τα μέτρα, κυρίως από περικοπές δαπανών, ανέρχονται σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, όπως και η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
Παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση Στουρνάρα-Χατζησωκράτη ανέφεραν ότι άλλαξε στο συνολικό πακέτο και η αναλογία δαπανών - εσόδων. Σύμφωνα με τους ίδιους, αντί των 11,9 δισ. ευρώ, αναζητούνται 10,9 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και 3 δισ. ευρώ (αντί των 2 δισ. ευρώ) από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
"Εθνος"