Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Εντός του 2012 ολοκληρώνεται η εθελουσία για 1.000 στον ΟΤΕ


ΜΕΧΡΙ το τέλος του έτους σκοπεύει η διοίκηση του ΟΤΕ να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα της νέας εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων, προκειμένου το κόστος να περαστεί στο τρέχον έτος ώστε να μη βαρύνει επόμενες χρήσεις. 
Κατά την τελευταία συνάντηση της διοίκησης με το σύλλογο των εργαζομένων δεν συζητήθηκε ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετέχουν, ωστόσο χρήση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου αναμένεται να κάνουν περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων του ΟΤΕ αναμένεται να μετακινηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος εσωτερικής αναδιάρθρωσης που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός. 
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα αφορά όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το διάστημα 2013-2015. Η μείωση του αριθμού του προσωπικού, που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 10.500 άτομα, θεωρείται κρίσιμης σημασίας από την πλευρά της διοίκησης, η οποία από την κίνηση αυτή επιδιώκει περιστολή του κόστους μισθοδοσίας κατά 10% ή 150 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. 

Στους εργαζόμενους που θα θελήσουν να αποχωρήσουν κάνοντας χρήση του προγράμματος θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα που υπολείπεται έως ότου συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ θα λαμβάνουν και ένα μέρος του μισθού τους. Πάντως, το ποσό που θα παίρνει κάθε εργαζόμενος εξαρτάται από τον ακριβή αριθμό αυτών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς, σύμφωνα με πηγές της ΟΜΕ - ΟΤΕ, το ποσό που είναι διατεθειμένη να δώσει η διοίκηση για την εθελουσία έξοδο είναι συγκεκριμένο. 
Από την πλευρά των εργαζομένων εκείνο που τονίζεται είναι ότι η έμφαση δεν δίνεται στο να εξασφαλιστούν μεγάλα χρηματικά ποσά για όσους αποχωρήσουν, αλλά στόχος είναι η διασφάλισή τους ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης σε περίπτωση που υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις σε ασφαλιστικά θέματα.