Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πυλώνας ανάπτυξης η γεωργία


«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη γεωργία ξανά πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας. Ο τομέας αυτός, όπως βοήθησε τις προηγούμενες γενιές, έτσι θα βοηθήσει να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο. Γι’ αυτό το λόγο, παρά τις δυσκολίες που επιβάλλει η οικονομική συγκυρία, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον πρωτογενή τομέα».

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε χθες το υπουργείο στην 77η ΔΕΘ με τίτλο «Επι -Γη- Ρήστε Ελληνικά». Ο υπουργός τόνισε ότι στον τομέα της γεωργίας, την παραγωγική διαδικασία, τη μεταποίηση στον κλάδο και την εξωστρέφεια που αποτυπώνεται στις εξαγωγές και γενικότερα σε βήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή διατίθενται κάθε χρόνο 2,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Τσαυτάρης διαβεβαίωσε ότι με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα συνεχιστεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ελληνική γεωργία και ότι είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι θα διακοπούν τα κονδύλια το 2013. «Θα υπάρχουν κονδύλια αν όχι στον ίδιο βαθμό, ίσως ελαφρώς λιγότερα. Κάποια χρήματα δεν θα δίδονται με τη μορφή επιδοτήσεων και θα προκύπτουν από κονδύλια για τις έρευνες, την καινοτομία, τις γεωργικές εφαρμογές», είπε ο κ. Τσαυτάρης και περιέγραψε ενδεικτικά ότι η χώρα μας θα πάρει την επόμενη προγραμματική περίοδο (2013 - 2020) περί τα 4,5 δισ. ευρώ για την αειφόρο διαχείριση των βοσκοτόπων, που αποτελούν πλούσια πηγή για τον τόπο μας, ειδικά για την κτηνοτροφία.
Αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό, θα δοθεί στους αγρότες η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, ενώ από τον Ιούλιο έχει δοθεί η εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους. Υπενθύμισε ότι από χθες το πρωί «άνοιξαν» τα δάνεια της ΑΤΕBank-Πειραιώς για τη χρηματοδότηση όλων των γεωργών, που έχουν λαμβάνειν την Ενιαία Ενίσχυση (2,2 δισ. ευρώ), αλλά και κτηνοτρόφων που δεν υπάγονται σε αυτή, για την απρόσκοπτη προμήθεια των ζωοτροφών τους. Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Καινοτόμες δράσεις 
Στη χθεσινή ημερίδα παρουσιάστηκαν 14 εκπρόσωποι καινοτόμων δράσεων στον τομέα της αγροτικής επιχειρηματικότητας, που αποτελούν παράδειγμα έμπνευσης για όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα. «Το τρίπτυχο επιτυχίας στην αγροτική δραστηριότητα είναι: ποιότητα - καινοτομία - εξωστρέφεια. Τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους που τόλμησαν, ρίσκαραν και πέτυχαν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν θα ακούσουμε μόνο πώς τα κατάφεραν αλλά και τις δυσκολίες που είχαν, για να διορθώσουμε κάποιες διαδικασίες και να είναι ανοικτός ο δρόμος στον πρωτογενή τομέα».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά το τέλος της ημερίδας, επισκέφτηκε το περίπτερο της εφημερίδας «Μακεδονία» στη ΔΕΘ και ενημερώθηκε για τις νέες δραστηριότητες του δημοσιογραφικού συγκροτήματος, μεταξύ των οποίων η ηλεκτρονική έκδοση των «Επιλογών».