Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ένας στους 7 άνδρες με καρκίνο του προστάτη


Φρούτα, λαχανικά, άσκηση και διατήρηση του φυσιολογικού βάρους είναι τα βασικά «όπλα» για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Αποτελεί το 15% των καρκίνων σε άνδρες στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στις αναπτυσσόμενες είναι μόλις 4%.

 Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή του είναι η αύξηση της ηλικίας, η γενετική προδιάθεση, η γεωγραφική περιοχή, η διατροφή και η επαγγελματική έκθεση σε βαρέα μέταλλα.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες ο διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του «Θεαγενείου», χειρουργός ουρολόγος Νικόλαος Δημάσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της εθνικής επικοινωνιακής εκστρατείας πρόληψης για τον καρκίνο 2011-2015 που υλοποιούν το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του 45ου ράλι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί αύριο, θα υπάρχει αγωνιστικό αυτοκίνητο που θα φέρει τα λογότυπα του προγράμματος και τα μηνύματα της εκστρατείας «Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου».
«Ένας στους επτά άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη, αλλά λίγοι απ’ αυτούς θα παρουσιάσουν κλινικά σημαντική νόσο. Τα συμπτώματά του είναι γενικά, όπως σε άλλες παθήσεις. Ωστόσο, αν ένας άνδρας δει αίμα στο σπέρμα του, θα πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε εξετάσεις», ανέφερε ο κ. Δημάσης.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να ξεκινούν στην ηλικία των 50 ετών και να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, ενώ αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να γίνονται στην ηλικία των 40-45 ετών. Η διάγνωση του προστατικού καρκίνου γίνεται πολύ εύκολα, σε πρώιμο στάδιο, δίνοντας τη δυνατότητα εκρίζωσης της νόσου.
Ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Παναγιώτης Νάνος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για τον καρκίνο του προστάτη λειτουργούν 15 ουρολογικά εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ κι ένα βιοψίας του προστάτη στο «Παπαγεωργίου».
Ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Ζώτος επισήμανε ότι η πρόληψη είναι κυρίαρχης σημασίας, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τη μείωση του οικονομικού κόστους για την οικογένειά του και την πολιτεία.

"Μακεδονία"