Στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα επικρατεί μια αδικαιολόγητη φοβία όσον αφορά τους ουρανοξύστες. Το ταμπού αυτό όμως έχει αρχίσει σιγά - σιγά να σπάει και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ήδη μετατραπεί σε μικρά Μανχάταν.

Εμείς όπως πάντα περιμένουμε, γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να υπερβούμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ξεφύγουμε από τις ξεπερασμένες νοοτροπίες.
Το βέβαιο είναι κατά την οριζόντια επέκταση των πόλεων γίνεται μεγάλη σπατάλη χώρου και δεν μένει αρκετός για μεγάλους δρόμους και πάρκα. Επιπλέον η αξία των χαμηλών οικοδομών αγγίζει το ένα τρίτο περίπου της αξίας του οικοπέδου και με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούνται μεγάλες υπεραξίες.
Οι περισσότεροι ουρανοξύστες κατά σειρά υπάρχουν στις παρακάτω ευρωπαϊκές πόλεις
Φρανκφούρτη.
Στο εμπορικό κέντρο της πόλης ξεχωρίζει το κτίριο της Commerzbank που φτάνει τα 259 μέτρα, οι δίδυμοι πύργοι της Deutsche Bank και φυσικά το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κωνσταντινούπολη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Το εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στην συνοικία Λεβέντ, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου. Το υψηλότερο κτίριο της πόλης ονομάζεται Sapphire Istanbul και φτάνει τα 238 μέτρα. Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης υπάρχουν εκατοντάδες ουρανοξύστες και το ένα τρίτο από αυτούς τελούν υπό ανέγερση.
Λονδίνο. Στο σημαντικό οικονομικό κέντρο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου ξεχωρίζουν οι “πύργοι” Canary με 235 μέτρα, Shard London Bridge με 330 μέτρα και Gherkin με 180 μέτρα.
Βαρκελώνη. Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας ξεχωρίζουν οι πύργοι Torre Mapfe και Hotel Arts, αμφότεροι 154 μέτρα και ο Torre Agbar με 144 μέτρα.
Μπενιντόρμ. Στην παραθεριστική πόλη Μπενιντόρμ της Ισπανίας (72.000 κάτοικοι) ξεχωρίζουν οι ουρανοξύστες Grand Hotel Bali με 186 μέτρα και Torre Lugano με 158 μέτρα.
Παρίσι. Οι περισσότεροι ουρανοξύστες του Παρισιού βρίσκονται στην περιοχή La Defence. Ξεχωρίζουν οι πύργοι First Tower με 231 μέτρα, Montparnasse με 210 μέτρα και La Grand Arc de la Defence με 110 μέτρα.
Νεάπολη. Στην μεσογειακή πόλη υπάρχουν πολλά υψηλά κτίρια, αλλά ξεχωρίζει ο πύργος Telecom Italy με 129 μέτρα.
Μόσχα.
ΜΟΣΧΑ
Τρομακτικές αλλαγές συντελούνται στην Μόσχα από το 1990 και εντεύθεν. Το δυτικό κομμάτι της πόλης γέμισε από ουρανοξύστες, που είναι και οι υψηλότεροι στην Ευρώπη. Ξεχωρίζουν το συγκρότημα Moscow International Business Center , με υψηλότερο κτίριο στα 306 μέτρα και ο πύργος Mercury City με 380 μέτρα
Μαδρίτη. Ξεχωρίζει το οικοδομικό συγκρότημα του εμπορικού κέντρου Quattro Torres, που αποτελείται από 4 ουρανοξύστες, με κορυφή στα 250 μέτρα. Επίσης ξεχωρίζουν οι δίδυμοι πύργοι Puerta de Europa, με 114 μέτρα, ο πύργος Torre Picasso με 156 μέτρα και Torre de Madrid με 142 μέτρα.
Βαρσοβία. Ξεχωρίζει το “Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών” με 231 μέτρα και το “Εμπορικό Κέντρο της Βαρσοβίας” με 208 μέτρα.

Στην Αθήνα ξεχωρίζει ο “Πύργος της Αθήνας» με 103 μέτρα, που κτίστηκε το 1971 και στην Θεσσαλονίκη… ο Λευκός Πύργος…
"Αγγελιοφόρος"