ΣΕ πορεία σύγκρουσης βρίσκεται η κυβέρνηση με τους ένστολους για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια καθώς η μεν κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κλιμακωτές περικοπές από φέτος και μάλιστα αναδρομικά, ενώ οι ένστολοι αρνούνται να μετέχουν σε διάλογο και απειλούν με κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με εκπροσώπους των ένστολων για τα ειδικά μισθολόγια οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, που αποχώρησαν από το υπουργείο προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις χωρίς προηγούμενο, δήλωσαν ότι ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε μειώσεις 6% έως 7,5% στις αποδοχές τους από 1ης Ιουλίου, αναδρομικά, και επιπλέον περικοπή 12% από το 2013.
Σύμφωνα με τους ένστολους, οι περικοπές υπερβαίνουν το 20%, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι «παγώνουν» οι προαγωγές και κατ' επέκταση η μισθολογική εξέλιξη. Οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας τόνισαν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τους ενημέρωσε πως δεν εγκρίνει και τις αμοιβές για τις νυχτερινές υπηρεσίες.
Οι εκπρόσωποι των ένστολων κάλεσαν τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση να «βάλουν φρένο στα σχέδια για περικοπές» και προανήγγειλαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση την προσεχή Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι πέρα από τις συγκεντρώσεις με στολή ως μορφή διαμαρτυρίας θα τηρούν αυστηρά τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία για τα ωράρια εργασίας και τα οδοιπορικά.
Στους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι επίσης συναντήθηκαν με τον κ. Στουρνάρα, προτάθηκε μεσοσταθμική μείωση 17,5%, επίσης αναδρομικά από 1ης Ιουλίου.
Με βάση ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να περικοπεί το 5% για το τμήμα του μισθού έως 1.000 ευρώ, κατά 15% για το τμήμα 1.000-2.000 ευρώ, το 20% για 2.000-2.500 ευρώ, το 25% για μισθό 2.500-3.000 ευρώ και έως 30% για τους πλέον υψηλόμισθους.
Σήμερα ένας καθηγητής ΑΕΙ με 25-30 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα ο μισθός του θα επιστρέψει στο 1994, με απώλειες που θα φτάνουν και το 25%.
Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών αντιπρότειναν να «επιστρέψουν» όλα τα ειδικά μισθολόγια στα ισχύοντα το 2004 ή και το 2000, κάτι όμως που φέρεται να απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών γιατί, όπως υποστηρίζουν πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη, πλήττει ιδιαιτέρως τους δικαστικούς.
Προβλήματα με το «πακέτο» μέτρων
Πρόβλημα υπάρχει με το πρόγραμμα των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα απορρίπτει σύμφωνα με πληροφορίες δαπάνες ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Στις επαφές που υπήρχαν με τα τεχνικά κλιμάκια οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν προβληματισμό για πολλές από τις σχεδιαζόμενες περικοπές λειτουργικών δαπανών, τις οποίες όπως λένε έχουν ακούσει ξανά να κόβονται στο παρελθόν.
Κατά τις πληροφορίες η τρόικα φαίνεται να απορρίπτει:
- Την περικοπή φαρμακευτικών δαπανών που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 450 εκατ. ευρώ. Ειδικά την περίοδο αυτή όπου τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς τους φαρμακοποιούς και τα νοσοκομεία έχουν εκτοξευτεί, η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση, ακόμα και αν προτείνει περικοπές στην υγεία, στην πράξη δεν θα τις εφαρμόσει για να μην οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές αναταραχές.
- Την περικοπή 500 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες. Η τρόικα θεωρεί αμφίβολο εάν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες μεταθέσεις πληρωμών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα συμβόλαια άλλωστε που υπογράφει η χώρα έχουν «δικλίδες» που μπορεί να εμποδίσουν τις μεταθέσεις πληρωμών.
-Το ψαλίδισμα καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 500 εκατ. ευρώ. Αν κυβέρνηση περικόψει και άλλο το πρόγραμμα των προμηθειών του Δημοσίου τότε το μέτρο αυτό θα γυρίσει πίσω ως «μπούμερανγκ» καθώς με τον τρόπο αυτό πιέζεται περισσότερο η αγορά που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας.
|