ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Από το ξεκίνημα της κρίσης στη Συρία, με τον εμφύλιο πόλεμο που ουσιαστικά έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και την αντιπολίτευση η οποία υποστηρίζεται από ξένες χώρες, ήταν οφθαλμοφανής ο καταλυτικός ρόλος της Τουρκίας.
Η Άγκυρα φρόντισε να φανεί από την αρχή επιθετική. Με αποτέλεσμα, σήμερα που πυκνώνουν οι φωνές προς το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου ότι… πρέπει να ξανασκεφτούν τη στάση τους, και να αναθεωρήσουν εν πολλοίς τη στρατηγική τους, να μοιάζει εξαρετικά δύσκολο για την Τουρκία να προχωρήσει σε «βελτιώσεις» στην πολιτική της, χωρίς να υποστεί «τσαλάκωμα».
Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποχρεωθεί να αλλάξει ρότα. Και να είναι περισσότερο συγκαταβατικός απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ακολουθώντας τη γραμμή που χαράζει ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λαχτάρ Μπραχίμι.
Οι πρώτες δηλώσεις του τελευταίου ήταν πιο ήπιες από εκείνες του προκατόχου του, Κόφι Ανάν, ο οποίος παραιτήθηκε επειδή δεν κατάφερε να δρομολογήσει μια ρεαλιστική και υλοποιήσιμη λύση.
Σε διεθνές επίπεδο εξάλλου, στο εσωτερικό των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η τάση συμβιβαστικής αποχώρησης του Άσαντ από την εξουσία, αντί για όσες βαρβαρότητες ακολούθησαν την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, πριν από περίπου έναν χρόνο.
Προφανώς άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή του Λαχτάρ Μπραχίμι έχει την έγκριση τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, δυο χωρών οι οποίες όρθωσαν ανάστημα και εμπόδισαν το… σκούπισμα του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αποτρέποντας μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ.