Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Νασράλα σε ρόλο… εκπροσώπου του Ιράν


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Προσπερνώντας τις εύλογες απορίες για τη διάψευση των πιθανοτήτων από τον σεϊχη Χασάν Νασράλα, ο οποίος παραμένει κομβικός παράγοντας για τη Μέση Ανατολή, παρά την προφανή στοχοποίησή του από το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ας σταθούμε στη νέα δημόσια παρέμβασή του.

Ο «επικοινωνιακός νικητής» του ολιγοήμερου πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου εμφανίστηκε σε ρόλο… εκπροσώπου του Ιράν. Και αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της εποχής για τη Μέση Ανατολή αλλά και την ισορροπία του υπόλοιπου πλανήτη, δηλαδή το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και τη σπουδή του Ισραήλ να το… τερματίσει.
«Αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, ακόμη και στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ευθεία εμπλοκή, έχει αποφασιστεί να χτυπήσει η Τεχεράνη αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στην τηλεόραση ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.
Οι απειλές του Χασάν Νασράλα έρχονται να επιβαρύνουν το κλίμα, μερικές μόλις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, που αποτελούν και το σημείο ορόσημο για τις εξελίξεις, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ασκεί αφόρητη πίεση στο Τελ Αβίβ, για να επιδείξει το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση, και να μην ξεκινήσει έναν πόλεμο που ενδεχομένως θα στοιχίσει στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου την… καρέκλα του.
Και όλα αυτά, την ώρα που στο εσωτερικό του Ισραήλ πληθαίνουν οι φωνές και οι πιέσεις προς τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μια «τελική λύση» στη μόνιμη απειλή του Ιράν. Έστω κι αν κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται τη μονομερή επίθεση από την πλευρά του Ισραήλ.