Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα διάκριση για Καλογερόπουλο


REPORTER

Στην Κύπρο συνεδρίασε η ΣΙΒΕΞ της Επιτροπής των Περιφερειών επ’ ευκαιρία της Κυπριακής προεδρίας. Προσκεκλημένος του Υπ. Εσωτερικών και της Ένωσης των Δήμων ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος. Ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Ramon Luis Valcarcer Siso, συμμετείχε σε ημερίδα που οργάνωσε ο δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων και το Υπ. Εσωτερικών της Κύπρου, με θέμα: “Ο ρόλος των τοπικών αρχών στην κοινωνική ενσωμάτωση: Ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη των μεταναστών”.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕτΠ τόνισε την σημασία του ζητήματος της ένταξης των μεταναστών στο πλαίσιο των σημερινών οικονομικών και πολιτικών δεδομένων. Παράλληλα, μετέφερε την κοινή πεποίθηση των μελών της Επιτροπής των Περιφερειών πως η κοινωνική ενσωμάτωση και η ένταξη των νόμιμων μεταναστών είναι παράγοντες ικανοί να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επιτυχία της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020” για την ανάπτυξη και την απασχόληση. «Η ένταξη συντελείται κατά κύριο λόγο σε τοπικό επίπεδο, με συνέπεια οι πολιτικές ένταξης να θεωρούνται επιτυχείς μόνο εφόσον προσαρμόζονται στις συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένο τοπικό ή περιφερειακό πλαίσιο».
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία μιας ισχυρής αποκέντρωσης τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών ένταξης, σύμφωνα με την αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Οι επιτυχημένες παρεμβάσεις, όπως του Δήμου της Λευκωσίας, καταδεικνύουν τις δυνατότητες των τοπικών αρχών, συνεπικουρούμενες από τα χρηματοδοτικά μέσα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει, κάνοντας λόγο  για την σπουδαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου τοπικών και περιφερειακών αρχών για την ένταξη.
Ως μέλος και εισηγητής στην ΕτΠ, ανέλυσε τη θέση του ότι η πλήρης συμμετοχή των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή των πόλεων και των περιφερειών υποδοχής είναι απαραίτητη συνιστώσα για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.
Αναφερόμενος ωστόσο στα «εδαφικά σύμφωνα», τόνισε την αναγκαιότητα χρήσης νέων και καινοτόμων μέσων, τα οποία θα επιτρέπουν σε πόλεις και περιφέρειες την αποτελεσματική προώθηση της ενσωμάτωσης σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τις δημοκρατικές αξίες, προωθώντας την συνοχή και τον διαπολιτισμικό διάλογο, ενώ . κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών ένταξης, να λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε τοπικές ιδιαιτερότητες και συνθήκες σύμφωνα με την αρχή της Επικουρικότητας.
Τέλος, στηλίτευσε την σκόπιμη αδιαφορία της Τουρκίας να περιορίσει την λαθρομετανάστευση προς την Ελλάδα και ανέφερε ότι είναι υποχρέωση και της Ευρώπης να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα.
Ο Δ. Καλογερόπουλος επιλέχθηκε έως το 2015 ως υπεύθυνος για την παρακολούθηση υλοποίησης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την ΕτΠ που θα δοθούν στις ευρωπαϊκές περιφέρειες για την καλή ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών. Σε αυτές συμμετέχει και η ΚΕΔΕ από πλευράς Ελλάδος.