Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μαθήματα με σκουφιά και παλτό


Χωρίς πετρέλαιο κινδυνεύουν να μείνουν το χειμώνα δεκάδες σχολεία της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν αποκλείεται να διακοπεί και η παροχή φυσικού αερίου σε αρκετά συγκροτήματα.

 Της Φανής Σοβιτσλή
Οι δήμοι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τις οφειλές της περσινής χρονιάς στους πρατηριούχους και τις εταιρείες καυσίμων, πόσο μάλλον να καλύψουν τις ανάγκες του φετινού χειμώνα.
Λόγω της ασυνέπειας των δήμων να καταβάλουν τα χρήματα στους προμηθευτές σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί των ΟΤΑ για προμήθεια πετρελαίου κηρύσσονται άγονοι. Δηλαδή οι πρατηριούχοι αρνούνται να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος από τους δήμους, καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα πληρωθούν ποτέ ή και στην περίπτωση που πάρουν τα λεφτά τους προς το τέλος του χειμώνα θα χάσουν το περιθώριο κέρδους.
Οι δήμοι μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται σκέφτονται ακόμη και τις απευθείας αναθέσεις για την τροφοδοσία των σχολείων με καύσιμα, ωστόσο ούτε αυτή η πρόταση φαίνεται να δελεάζει τους πρατηριούχους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν ακόμη και περιφερειακοί δήμοι, όπως η Βόλβη και ο Λαγκαδάς, περιοχές όπου οι επαγγελματίες είναι γνωστοί και συνήθιζαν να διευκολύνουν. Και αυτοί όμως, όπως λένε οι δήμαρχοι, είναι κουμπωμένοι και απρόθυμοι να συνεργαστούν με φορείς που δεν τους πληρώνουν.
Το πρόβλημα στους ΟΤΑ προέκυψε λόγω των περικοπών της κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Πριν από λίγες ημέρες καταβλήθηκε μόλις η δεύτερη δόση, ωστόσο τα ποσά που κατανεμήθηκαν στους δήμους δεν επαρκούν για την κάλυψη ούτε των στοιχειωδών αναγκών, πόσο μάλλον για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Άγονοι διαγωνισμοί 
Ο δήμος Θέρμης, όπου το μαθητικό δυναμικό φτάνει τα 10.000 παιδιά, ήταν από τους πρώτους στη Θεσσαλονίκη που προκήρυξε δύο φορές διαγωνισμό για την προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία, αλλά και τις δύο κηρύχθηκε άγονος. «Δεν ήρθε κανείς από τους δέκα πρατηριούχους που καλέσαμε, γιατί φοβούνται ότι δεν θα πληρωθούν, και αν πάρουν κάποια στιγμή τα λεφτά τους, θα έχουν χάσει όλο το περιθώριο κέρδους», τόνισε ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Επισήμανε ακόμη ότι ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς πετρέλαιο πολλά σχολεία στην περιοχή του είναι ορατός. «Η δεύτερη δόση της επιχορήγησης για το δήμο Θέρμης είναι 108.000 ευρώ και το συνολικό ποσό με την πρώτη που καταβλήθηκε θα φτάσει τα 250.000 ευρώ. Εμείς όμως από το ταμείο του δήμου δώσαμε ήδη 605.000 ευρώ και τα σχολεία χρωστούν ακόμη 150.000 ευρώ», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι με τα χρήματα αυτά εκτός από το πετρέλαιο πρέπει να πληρωθούν και οι λογαριασμοί ρεύματος, φυσικού αερίου κ.ά.
Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας και για τα 104 σχολεία στο δήμο Παύλου Μελά, ο οποίος ετοιμάζεται να κηρύξει διαγωνισμό, αλλά προεξοφλεί ήδη ότι θα είναι άγονος. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα έρθει κανείς από τους πρατηριούχους. Δυστυχώς ξέρουν ότι δεν θα πληρωθούν εγκαίρως, ωστόσο ο δήμος δεν έχει καμία οικονομική δυνατότητα να διαθέσει δικά του χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Δεληγιάννης. Το κόστος μόνο για το πετρέλαιο, όπως είπε, θα φτάσει φέτος τα 500.000 ευρώ, όταν από τα 190.000 ευρώ της δεύτερης δόσης τα 90.000 ευρώ πρέπει να διατεθούν για τη ΔΕΗ. Απαισιόδοξος για την τύχη του διαγωνισμού που θα προκηρύξει τις επόμενες ημέρες εμφανίζεται και ο δήμος Θερμαϊκού. «Αμφιβάλλω αν θα υπάρξει ανταπόκριση από τους πρατηριούχους. Εμείς μάλιστα το ζούμε αυτό και με την προμήθεια πετρελαίου για τα απορριμματοφόρα. Τα χρήματα δεν φτάνουν για το πετρέλαιο των σχολείων και πολύ φοβάμαι ότι αρκετά στο διευρυμένο δήμο θα μείνουν χωρίς θέρμανση», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ιωάννης Αλεξανδρής.

Κίνδυνος να ξεμείνουν από αέριο 
Σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα σχολεία που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, όπως στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Όπως αναφέρει σχετικά ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, τα χρήματα είναι ελάχιστα και βάσει διακανονισμού καταβάλλονται οι δόσεις. «Ώς πότε όμως θα γίνεται αυτό, τη στιγμή που οι επιχορηγήσεις μειώνονται δραματικά και οι ανάγκες των σχολείων δεν αφορούν μόνο τα καύσιμα;». Στο δήμο Καλαμαριάς το 95% των σχολικών μονάδων θερμαίνονται με φυσικό αέριο, ωστόσο, όπως λέει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θεόδωρος Παπουτσίδης, το κόστος είναι εξίσου μεγάλο με το πετρέλαιο, και αν δεν έρθουν τα χρήματα σχετικά έγκαιρα, υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθεί ο λογαριασμός.