Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Οι αντοχές της οικονομίας της Ινδίας


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Οι εκτιμήσεις των  «ειδικών» προέβλεπαν ότι η οικονομία της Ινδίας θα ακολουθούσε το κακό παράδειγμα άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, και θα… παρέδιδε το πνεύμα, απέναντι στις σύνθετες συνέπειες μιας κρίσης η οποία δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα.

Το Νέο Δελχί ωστόσο, φρόντισε να… διαψεύσει αυτές τις Κασσάνδρες. Και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν, να βροντοφωνάξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι η οικονομία της Ινδίας, όχι μόνο αντέχει αλλά… πατά γκάζι.
Πιο συγκεκριμένα, για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης της εθνικής εγχώριας παραγωγής της Ινδίας «τρέχει» με 5,5%, σε σύγκριση με το 5,3% του τελευταίου τριμήνου του 2011.  Παρά τα στοιχεία βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που δεν πείθονται.
Πρόκειται για όσους διαβάζουν πιο βαθιά και… περιφερειακά τις ποιοτικές παραμέτρους μιας οικονομίας. Και εκτιμούν ότι με τις εξαγωγές να παραμένουν στάσιμες, και να μην μπορούν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, η οικονομία της Ινδίας μοιάζει να στηρίζεται σε… γυάλινα πόδια.