Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η ΕΚΤ θέτει υπό κηδεμονία (όλες) τις τράπεζες


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Μια αποστροφή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, αξιοποιείται από τη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» ως επαρκής απόδειξη για την επικείμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη δυνατότητα… κηδεμονίας όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σχετική πρόταση θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Σεπτεμβρίου, και προβλέπει την εποπτεία της ΕΚΤ επί όλων των τραπεζών που θα συνδέονται με τον Μηχανισμό Στήριξης του ESM, από τον Ιανουάριο του 2013, και επί όλων των υπόλοιπων τραπεζών από το 2014.
Η παρέμβαση αυτή αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση της ουσιαστικής οικονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, με έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες εξελίχτηκαν σε «αδύναμο κρίκο» για το κοινό νόμισμα.
Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί ο Μισέλ Μπαρνιέ και ομάδα τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε απευθείας συνεννόηση με τον Μάριο Ντράγκι και τη Φρανκφούρτη, προβλέπει ακόμη την δημιουργία ενός μεγάλου αποθεματικού, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στην ευρωζώνη.
Και ακόμη, ένας συγκεκριμένος, λεπτομερής και ευέλικτος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων. Σαν και αυτή που βιώνει η ευρωζώνη σήμερα, όπου, αντί τα πράγματα να βελτιώνονται, χειροτερεύουν.