Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κέντρο φροντίδας και... υπνωτήριο για τους άστεγους



Χείρα βοηθείας προς τους εκατοντάδες άστεγους που περιπλανώνται απροστάτευτοι στους δρόμους της πόλης τείνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

 Της Βαρβάρας Ζούκα
Στα άμεσα σχέδια του κεντρικού δήμου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, είναι η δημιουργία ενός υπνωτηρίου κι ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας, όπου θα μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο αυτά τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Όπως εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα, η δημιουργία αυτών των δύο νέων κοινωνικών δομών προωθείται στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αφορά την ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμπράξει με δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις και, συγκεκριμένα, με την «Praksis» και την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων «Άρσις».

Υπνωτήριο
Όπως γνωστοποίησε ο Γιάννης Μπουτάρης, για την οργάνωση του υπνωτηρίου που θα δοθεί στη χρήση των αστέγων της πόλης η διοίκηση του δήμου βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, που έχει εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει για τον σκοπό αυτό στην αγορά ακινήτου στη δυτική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φιξ.
Για την οργάνωση του χώρου και τον κατάλληλο εξοπλισμό του, ώστε αυτός να καταστεί φιλόξενος και λειτουργικός, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη πρόκειται να αναζητήσει χορηγίες, ώστε στην παρούσα δυσμενή οικονομικά συγκυρία οι δημοτικές δαπάνες να περιοριστούν στο ελάχιστο.
Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι η νέα κοινωνική δομή να καταστεί δυνατό να λειτουργήσει πριν από την έλευση του χειμώνα, οπότε οι άστεγοι τίθενται σε άμεσο κίνδυνο λόγω και των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Κέντρο ημερήσιας φροντίδας
Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στη διαμόρφωση κι ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται για κάποιες ώρες οι άστεγοι, ώστε να εξυπηρετούνται για τις καθημερινές ανάγκες τους. Η συγκεκριμένη κοινωνική δομή υπάρχει η σκέψη να εγκατασταθεί σε δημοτικό κτίριο στην ανατολική πλευρά της πόλης.
Με την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης πρόκειται να προχωρήσουν σε αναλυτική καταγραφή των αστέγων που ζουν στην πόλη. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης υπολογίζονταν σε περίπου διακόσιους, εκ των οποίων το 55% ήταν άνδρες και το 45% γυναίκες.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα θεωρείται βέβαιο πως το νούμερο αυτό έχει εκτιναχθεί, καθώς υπάρχει το φαινόμενο των λεγόμενων νεο-αστέγων λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ σε πολλές περιοχές της πόλης έχουν συγκεντρωθεί και πολλοί περιπλανώμενοι βουλγαρικής καταγωγής.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ Καταφύγιο γυρολόγων νεοκλασικό πλησίον του ΥΜΑΘ
Την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής πέριξ του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης προκαλεί το γεγονός ότι το εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό κτίριο στο νούμερο 7 της οδού Τάσκου Παπαγεωργίου έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε καταφύγιο επαιτών και γυρολόγων, κυρίως βουλγαρικής καταγωγής. Όπως καταγγέλλουν οι περίοικοι, το κτίριο, παρότι είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, καθώς οι χώροι του κατακλύζονται από σωρούς σκουπιδιών, ενώ αφόρητη είναι η δυσωδία, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογη κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, επικρατεί και σε διπλανό κτίριο, στον αριθμό 9, τμήμα του οποίου έχει επίσης καταληφθεί από άστεγους.