Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΕΟΠΥΥ Στον αέρα από Δευτέρα οι ασθενείς


Με πολύ ρευστό στην τσέπη θα πρέπει να προσέρχονται από το Σάββατο στα φαρμακεία και από Δευτέρα στα ιατρεία οι Έλληνες, καθώς μετά τους φαρμακοποιούς που αποφάσισαν αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, η δημόσια δωρεάν υγεία “μπλοκάρεται” λόγω ανεξόφλητων χρεών του Οργανισμού και από τους ιδιώτες γιατρούς.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαμποδήμου

Από τις 3 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, όπως είχαν ήδη προαναγγείλει εδώ και μερικές εβδομάδες, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) εισέρχεται στο χορό των κινητοποιήσεων, παύοντας κάθε πίστωση προς τον Οργανισμό και αναγκάζοντας έτσι τους ασθενείς να πληρώνουν το σύνολο της ιατρικής επίσκεψης.
Η κόντρα μεταξύ των ιδιωτών γιατρών, στους οποίους ο ΕΟΠΥΥ οφείλει χρήματα ακόμη και για υπηρεσίες που πρόσφεραν το 2010, μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων του τελευταίου διαστήματος μοιάζει να κορυφώνεται, καθώς από τη μια η ΕΝΙ εκτός της αναστολής της πίστωσης μιλά για “ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει”, προειδοποιώντας πως ο Οργανισμός θα κηρύξει παύση πληρωμών το φθινόπωρο και από την άλλη η διοίκηση του φορέα αρνείται ουσιαστικά την πραγματικότητα της κινητοποίησης και του ίδιου του προβλήματος, αρνούμενη να αναγνωρίσει το συγκεκριμένο σωματείο ως νόμιμο!
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των γιατρών, “η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 ‘μαύρη τρύπα’ 1,5 δισ. ευρώ, με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους”. Οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν πως ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011, ενώ προσθέτουν ότι “όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη”.
Πάντως, από την πλευρά της η διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζει πως δεν υφίσταται καμιά συλλογική σύμβαση με τη συγκεκριμένη ένωση, την οποία και χαρακτηρίζει ως “σωματείο - μόρφωμα” και ερευνά εάν τα ιδρυτικά μέλη της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ είναι ατομικά συμβεβλημένα με τον Οργανισμό.

«Παραιτηθείτε απ’ το μισθό σας, κύριε υπουργέ!»
Κι αν το συγκεκριμένο σωματείο έχει πάρει τα… όπλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που όλο αυτό το διάστημα τηρεί μια πιο ψύχραιμη στάση, με χθεσινή του ανακοίνωση ζητά μέχρι την αποκατάσταση της τακτικότητας των πληρωμών, ο υπουργός υγείας αλλά και ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ να μη λαμβάνουν τους μισθούς τους.
“Όταν ο υπουργός αδυνατεί να δώσει τα δεδουλευμένα χρήματα στους λειτουργούς Υγείας, οφείλει και ο ίδιος για το διάστημα που τους έχει απλήρωτους να μη λαμβάνει δεύτερο μισθό (τον υπουργικό, εκτός από το βουλευτικό). Θα πρέπει και αυτός να στηρίξει με μια συμβολική αλλά ουσιαστική πράξη την προσπάθεια, ασκώντας τα καθήκοντά του σε μία εθελοντική βάση. Είναι μια πράξη ύψιστου εθνικού συμβολισμού” καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Μπλόκο και από τη «Νοvartis»
Τα μεγάλα χρέη του ΕΟΠΥΥ, όμως, δεν είναι μονάχα προς γιατρούς και φαρμακοποιούς αλλά και τους προμηθευτές κι έτσι χθες μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες, η Novartis, στην οποία ο Οργανισμός οφείλει 90 εκατομμύρια ευρώ, προχώρησε σε άρση της πίστωσης για έξι σκευάσματά της και συγκεκριμένα τα φάρμακα Myfortic, Certican, Sebivo, Tasigna, Glivec και Afinitor.

Σκληραίνει τη στάση του ο ΕΟΠΥΥ
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας, οδήγησαν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην απόφαση να αλλάξει ραγδαία τον τρόπο καταβολής των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς. Μετά από απανωτές συσκέψεις χθες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Οργανισμού αποφασίσθηκε να διακοπεί η χορήγηση των χρημάτων στους συλλόγους όπως γινόταν έως σήμερα και να πληρώνεται κάθε φαρμακοποιός ξεχωριστά, δηλαδή ουσιαστικά θα πληρώνονται μόνο εκείνοι που δεν απεργούν.