Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η Μέρκελ… έκλεισε το μάτι στον Ντράγκι


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

O Γενς Βάιντμαν είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Άνγκελα Μέρκελ, σχεδόν σε βαθμό… παρεξήγησης, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν παραλείπει να τον στηρίζει και να στέλνει μηνύματα για τις σκέψεις και τις προθέσεις της, μέσα από δικές του δημόσιες παρεμβάσεις.

Γι’ αυτό και εύλογα καταλήγει κανείς στην εκτίμηση ότι οι χθεσινές «επιθετικές» δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι περί των δυνατοτήτων και του μελλοντικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, μάλλον προέκυψαν αφού πρώτα η Γερμανίδα Καγκελάριος… του έκλεισε το μάτι. Με νόημα.
Ο Ιταλός άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης της Ρώμης «φωτογράφισε» μη συμβατικές κινήσεις από την πλευρά της Φρανκφούρτης, προφανώς με τη σχετική συγκατάθεση του Βερολίνου. Τέτοιες κινήσεις θα ήταν η μαζική αγορά ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η Ισπανία και η Ιταλία, ή ακόμη και η έκδοση ευρωομολόγου.
Η παρέμβαση Ντράγκι που ήρθε μερικές μόλις ώρες μετά τις ακριβώς αντίθετες θέσεις που είχε διατυπώσει ο Γενς Βάιντμαν, επιβεβαιώνει ότι η Γερμανία ξεκίνησε ήδη να… στρίβει το τιμόνι, αναφορικά με την πολιτική διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Όσο για το επιχείρημα που διατύπωσε ο Μάριο Ντράγκι περί του μη συμβατικού πολέμου, που προϋποθέτει αντίστοιχης υφής αντίμετρα, φαντάζει ως επαρκές, για να το χρησιμοποιήσει και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ έναντι της γερμανικής κοινωνίας. Όταν χρειαστεί να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης της.