Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Εργοτάξιο η Θεσσαλονίκη…



Στους δημότες της δ’ δημοτικής κοινότητας παραδόθηκε χθες η παιδική χαρά Τσιαπάνου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο πλαίσιο προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης.
 

Επιμέλεια: 
Φώτης Κουτσαμπάρης


Η παράδοση έγινε το πρωί από τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος παρέδωσε τα κλειδιά της παιδικής χαράς στον πρόεδρο της κοινότητας Δημήτρη Κανάκη.
 «Οι παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό ισοδύναμο και γίνονται σε όλες τις παιδικές χαρές σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της πόλης», σημείωσε ο Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε: «Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε το έργο αυτό αποκτά επιπλέον έναν κοινωνικό σκοπό για τα ίδια τα παιδιά και τους συνοδούς τους, που περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας μαζί τους και τα συνοδεύουν στο παιχνίδι. Οι παιδικές χαρές πρέπει να είναι ελκυστικές όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες και να γίνουν τόπος συνάντησης όλων των περιοίκων». Επιπλέον υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πιστοποιητικού ποιότητας και ασφάλειας θα φυλάσσονται στο εξής σε 24ωρη βάση και ζήτησε γι’ αυτό τη συνδρομή των συλλόγων, των γονέων και των περιοίκων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπλασης του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τέσσερις παιδικές χαρές (Τσιαπάνου, προϋπολογισμού 86.000 ευρώ, Ναυαρίνου, προϋπολογισμού 92.000 ευρώ, Χιμάρας, προϋπολογισμού 120.400 ευρώ, και Δημητρακοπούλου-Χαιρώνειας, προϋπολογισμού 86.000 ευρώ), εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του δήμου του έτους 2012 και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών η παιδική χαρά Τσιαπάνου διαθέτει πιστοποιητικό ποιότητας και ασφάλειας, που σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία της, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών. Έχει έκταση 545 τ.μ., εντάσσεται στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιαπάνου και Τσάμη. Τα παιχνίδια αντικαταστάθηκαν με καινούργια που φέρουν πιστοποιητικό εξασφάλισης ποιοτικού ελέγχου και ο χώρος παιχνιδιού χωρίστηκε σε δύο περιοχές, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Επιπλέον τοποθετήθηκαν ελαστικές πλάκες ασφαλείας. Η παιδική χαρά περιφράσσεται με νέα μεταλλική περίφραξη, ενώ η υπάρχουσα βρύση παραμένει.


Εργολαβίες σε εξέλιξη 
Εκτός από τις αναπλάσεις των τεσσάρων παιδικών χαρών σε εξέλιξη βρίσκονται από το δήμο Θεσσαλονίκης τα παρακάτω έργα:
- Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης - Τμήμα από το Βασιλικό Θέατρο έως τους Ομίλους Θαλασσίων Αθλημάτων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 43,2 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και με την έκπτωση του εργολάβου θα στοιχίσει 20,5 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ-Νατούρα Α.Ε., η οποία οφείλει να παραδώσει το έργο σε 28 μήνες.
- Εργασίες συντήρησης διατηρητέου κτιρίου πρώην Δημοτικών Σφαγείων και επανάχρησή του ως αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 3,25 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και με την έκπτωση του εργολάβου (47,3%) θα κοστίσει 1,7 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Παυλίδης Δημήτριος-Valcone και ο χρόνος κατασκευής 21,5 μήνες. Το αντικείμενο της εργολαβίας είναι οι εργασίες αποκατάστασης στο διατηρητέο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων με σκοπό τη διατήρηση του μνημείου και τη λειτουργία του εν συνεχεία ως χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων.
- Ανάπλαση παιδικών χαρών δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 575.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ και με την έκπτωση του εργολάβου (14%) θα κοστίζει 494.500 ευρώ. Ανάδοχος είναι η εταιρεία Σάκκος και Σία Ε.Ε. και το έργο θα αποπερατωθεί σε έναν χρόνο.
Το αντικείμενο της εργολαβίας είναι η ανάπλαση των παρακάτω πέντε παιδικών χαρών του δήμου Θεσσαλονίκης: πλατείας Ελευθερίας (αρχαία αγορά), Βενιζέλου και Ιπάτρου (γ’ δημοτική κοινότητα), Ραιδεστού, Καλλιπόλεως και Καισαρείας, Ανατολικής Θράκης.
- Συντήρηση και επισκευή 14 παιδικών χαρών δήμου Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 325.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ και με την έκπτωση του εργολάβου να ανέρχεται σε ποσοστό 6% (305.000 ευρώ). Ανάδοχος είναι η εταιρεία Κυριάκος Κυριάκου Ε.Δ.Ε. και ο χρόνος κατασκευής ένα έτος. Αντικείμενο της εργολαβίας είναι εργασίες συντήρησης και επισκευής, προκειμένου να πιστοποιηθεί η καταλληλότητα του χώρου και η λειτουργία της κάθε παιδικής χαράς σύμφωνα με την Υ.Α. 28492/2009.
Οι 14 παιδικές χαρές βρίσκονται στις β’, δ’ και ε’ δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής τοποθεσίες: Γαλοπούλου, Μπαλόγλου-Παπαθανασίου, Κολωνιάρη-Αγίων Πάντων, Αγίου Νέστορος, Βίτσι, Κλαυδιανού, Μαντινείας, Μπότσαρη-Μορφέως, Αγίου Ελευθερίου, Ισίδωρου-Ίριδος, Βιάνδρου-Αδαμίδου, Τσέλιου, Βοσπόρου και Αμφίσσης.


Ανακαινίζονται οι βιβλιοθήκες 
Από την παιδική βιβλιοθήκη της Ορέστου αρχίζει τη Δευτέρα η ανακαίνιση των τεσσάρων βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, που υλοποιείται σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library και με αποκλειστική χρηματοδότηση από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Ειδικότερα το πρόγραμμα θα μπει σε εφαρμογή κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες: 1. Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου: από 27/08 έως 14/09. 2. Παιδική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης: από 03/09 έως 17/09. 3. Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης: από 10/09 έως 22/09. 4. Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου: από 12/09 έως 27/09.
Οι βιβλιοθήκες κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, ενώ όσοι έχουν δανειστεί βιβλία δεν θα επιβαρυνθούν με καθυστερήσεις. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις από τις συνολικά οκτώ βιβλιοθήκες που θα ανακαινιστούν σε όλη την Ελλάδα είναι του δήμου Θεσσαλονίκης.


ΧΑΝΘ Πικ νικ στο πάρκο
Πικ νικ στο πάρκο άθλησης και ψυχαγωγίας στην πλατεία της ΧΑΝΘ διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το τμήμα νεολαίας της αντιδημαρχίας Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών του δήμου Θεσσαλονίκης στις 5 Σεπτεμβρίου.
Η εκδήλωση, η οποία θα πλαισιώνεται από διαδραστικά παιχνίδια και μουσική, θα αρχίσει στις 3 μετά το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Σκοπός της αρμόδιας αντιδημαρχίας είναι να διασκεδάσουν οι νέοι της πόλης, να χορέψουν και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν και να αθληθούν στις εγκαταστάσεις του πάρκου.