Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Νέο χρονοδιάγραμμα και νέα μέτρα για το Μνημόνιο νούμερο 3


Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. Το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δις ευρώ θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και συμφωνημένο μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση έως την 14η Σεπτεμβρίου, ώστε να παρουσιαστεί στο άτυπο Eurogroup που συνεδριάζει στην Κύπρο.
Το πακέτο αυτό θα πρέπει, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, να ψηφιστεί έως την 8η Οκτωβρίου έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για την αντίστοιχη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα έχει ήδη στην διάθεσή της την έκθεση της Τρόικα.



Σε αυτήν την συνεδρίαση θα συζητηθεί η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πορευτεί -χωρίς περιπέτειες- το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι διαθέσεις των ομολόγων του Γιάννη Στουρνάρα θα έχουν ήδη εκφραστεί στο Eurogroup της Κύπρου, όπου θα παρουσιαστεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013.

Την 18η Οκτωβρίου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, όπου σε επίπεδο ηγετών θα τεθεί το ζήτημα της επιμήκυνσης κατά δύο χρόνια του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ αναμένεται να συζητηθούν το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων, ενδεχομένως δε, έστω και σε ένα πρώτο στάδιο, το ζήτημα του επί πλέον κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Βαθειά το χέρι στην τσέπη θ΄αναγκαστούν να βάλουν για ακόμα μια φορά μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς στη μέγγενη της Τρόικας, έχουν μπει για τα καλά, συντάξεις, εφάπαξ και δώρα.

Συγκεκριμένα, οι τροικανοί πιέζουν για περικοπές στο σκληρό πυρήνα των εισοδημάτων, ώστε οι ακαθάριστες περικοπές ν΄αγγίξουν τα 13,5 δις ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με τους εκπροσώπους της τρόικας να μην πάνε ούτε βήμα πίσω, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο, που θα τους παρουσιάσει τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, με τα μέτρα να είναι πολύ σκληρά και επώδυνα.

Συγκεκριμένα, θα πέσει τσεκούρι σε συντάξεις, εφάπαξ και δώρα.

Έτσι, στο εφάπαξ, θα έχουμε μειώσεις στα 23 Ταμεία που χορηγούν το μεγαλύτερο εφάπαξ, με την περικοπή στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, ν΄αγγίζει το 22,5%! Παράλληλα, επιβάλλεται αναδρομική επιστροφή μέσω κρατήσεων, 1% μηνιαίως από τη σύνταξη, σε όσους πήραν «φουσκωμένο» εφάπαξ.

Και οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν όμως, αφού το βασικό σενάριο θέλει να υφίστανται μείωση από 3%-20%, στις κύριες συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω, με κατώτατο πλαφόν τα 700 ευρώ.

Τσεκούρι όμως θα πέσει και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς όσες κυμαίνονται από 500-1.000 ευρώ θα μειωθούν 10%, ενώ όσες κυμαίνονται από 1.000 ευρώ και άνω, θα μειωθούν κατά 20%. Ακόμα, καταργούνται πλήρως η 13η και 14η επικουρική σύνταξη.

Τέλος τα δώρα συντάξεων του Δημοσίου, αφού θα καταργηθούν πλήρως τα επιδόματα των 400 και 200 ευρώ το μήνα, που καταβάλλονται ως δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θέρους στους συνταξιούχους του Δημοσίου, που λαμβάνουν μεικτά έως 2.500 ευρώ το μήνα.

Κόβονται όμως και τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, και συγκεκριμένα τα επιδόματα των 500, 250 και 250 ευρώ το μήνα, που καταβάλλονται ως δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θέρους για όσους παίρνουν μεικτά έως και 3.000 ευρώ το μήνα.

Το ΕΚΑΣ, θα το δικαιούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι είναι άνω των 65 ετών.

Σκέφτονται επιπλέον να μειώσουν τις κατώτατες αγροτικές συντάξεις κατά 30 ευρώ.

Περικοπές ακόμα, προβλέπονται και σε επιδόματα και συντάξεις αναπήρων, που θα φτάσουν τα 230 ευρώ από τα 313 που είναι σήμερα.

Τέλος, καταργούνται ή πέφτει γερό τσεκούρι σε βοηθήματα άγαμων θυγατέρων.
Espressonews.gr