Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

NANOTEXNOLOGY 2012 Ένα συνέδριο, πολλές ευκαιρίες

Έσοδα της τάξης των 2 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης κατά την επταήμερη λειτουργία του το επιστημονικό διεθνές πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY 2012.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

fkoutsamparis@makthes.gr


Το πολυσυνέδριο διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και τη HELEXPO A.E. στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου.
Δεκάδες διακεκριμένοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων 12 έλληνες ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό και έχουν διακριθεί στο χώρο της νανοτεχνολογίας, θα παρουσιάσουν τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης τους. «Πέρυσι έγιναν 600 παρουσιάσεις και συμμετείχαν 700 επιστήμονες από 52 χώρες. Φέτος, θα έχουμε συμμετοχές από 53 χώρες. Η κρίση δεν πτόησε τη διοργάνωση, ο αριθμός των συνεδρίων αυξήθηκε κατά 15% και των σχολείων κατά 30%», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του πολυγεγονότος, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, διευθυντής του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνάντηση με δημοσιογράφους και εκπροσώπους φορέων στη Θεσσαλονίκη. «Ζητώ να αγκαλιάσουν το πολυσυνέδριο όλοι οι φορείς. Είναι ένα γεγονός που φεύγει από τα όρια της επιστήμης. Το μερίδιο αγοράς της νανοτεχνολογίας ανέρχεται στα 200 δισ. ευρώ, έως το 2015 θα φθάσει τα 500 με 600 δισ. ευρώ και το 1,5 τρισ. το 2020. Είναι ένα τρένο που δεν πρέπει να χάσουμε», τόνισε ο κ. Λογοθετίδης.

Ευκαιρίες
Η Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Λογοθετίδης, δεν αξιοποιεί την έρευνα, την ώρα που παγκοσμίως επενδύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. «Η πολιτεία δεν καταλαβαίνει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, σε αντίθεση με την Κίνα, όπου βρέθηκα για 15 ημέρες και διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι δουλεύουν για το αύριο. Αν οι έλληνες ερευνητές ήμασταν στην Κίνα, με τις ιδέες που έχουμε αναπτύξει, θα ήμασταν δισεκατομμυριούχοι. Εδώ, όλες οι τεχνολογίες που αναπτύξαμε γίνανε αέρας», περιέγραψε ο κ. Λογοθετίδης. Δέσμευση ότι η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης θα πιέσει τη νέα κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη εφαρμογών νανοτεχνολογίας ανέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο ίδιος κάλεσε τους επιστήμονες σε συνάντηση στο γραφείο του, για να εξετάσουν τρόπους ανάπτυξης και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει την ενεργοποίηση της Ζώνης Καινοτομίας, που «είχε ωραία διοικητικά συμβούλια, με ωραίους μισθούς, σε ωραία κτίρια, που δεν έκαναν τίποτα». Επικριτικός για το κράτος ήταν ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «στη Θεσσαλονίκη ζούμε μια εικοσαετία χαμένων ευκαιριών, που χάνονται με μαγικό τρόπο. Η Κωνσταντινούπολη έχει έξι ζώνες καινοτομίας και η Θεσσαλονίκη καμία».
Το πολυγεγονός NANOTEXNOLOGY 2012 περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις: 2η Διεθνή Έκθεση για τις Nανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά "NΑΝΟΤΕΧNOLOGY 2012 Expo" (2-6 Ιουλίου), 5ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά "ISFOE-12" (2-5 Ιουλίου), με πληθώρα ομιλιών και παρουσιάσεων, από 200 επιστήμονες προερχόμενους από 25 χώρες, 9ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες "NN12" (3-6 Ιουλίου), με 500 παρουσιάσεις από 50 χώρες και 6ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική "ISSON12" (30 Ιουνίου-7 Ιουλίου).